На церемония в БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от

...
На церемония в БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от
Коментари Харесай

В БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения

На гала в БЧК ще бъдат маркирани 30 години от разрушителното земетресение в Армения, оповестяват от пресцентъра на БЧК.

Признателността на арменския народ за скъпата помощ на България ще сервира изключителният и пълномощен дипломат на Република Армения у нас Н. Пр. Армен Саргсян. Събитието ще се състои на 1 февруари 2019 година от 12.00 часа в Зала „ Музейна “ на Българския червен кръст.

Ще бъдат излъчени достоверни архивни фрагменти и изявленията с участниците в избавителните дейности незабавно след тяхното завръщане от град Спитак, Армения. Акад. Христо Григоров, ръководител на БЧК, и планински спасители с кучета, работили 6 дни непрекъснато за търсене на затрупани хора под руините, ще опишат за претърпяното и за издържания с достолепие изпит по великодушие ще бъдат наградени. Да засвидетелстват своето почитание към българските спасители и към паметта на хилядите жертви на естественото злополучие измежду гостите на събитието ще бъдат посланиците на Русия, Грузия, Беларус, Албания, Аржентина и Кипър и дипломати от задачите на Съединени американски щати, Германия, Полша, зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, представители на арменската общественост у нас и на други държавни институции. Специален посетител ще бъде и немската овчарка Гари, правоприемник на кучетата, взели присъединяване в избавителната акция в Спитак, все още част от екипа на ПСС към БЧК.

През декември 1988 година Армения е разтърсена от разрушително земетресение с магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер,с епицентър наоколо до гр. Спитак. Жертвите са над 25 000, а разрушенията ужасяващи. Българският Червен кръст изпраща група от 16 спасители на ПСС с 10 кучета, които взимат присъединяване в избавителните действия от момента на идването си. БЧК с поддръжката на българския народ и на държавните институции изпраща 2 самолета филантропична помощ (повече от 10 тона), както и 300 български сглобяеми къщи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР