На този светъл ден християните празнуват рождението на Исус Христос.

...
На този светъл ден християните празнуват рождението на Исус Христос.
Коментари Харесай

Ражда се синът Божи Иисус Христос, чудни имена празнуват дне...

На този ярък ден християните честват рождението на Исус Христос. Името Исус на староарамейски значи " Йехова е избавление “, а гръцкото Χριστός идва от еврейското „ Мешия “ или „ помазаният “. Иисус от Назарет, е учредител и централна историческа персона в християнството, както и една от най-влиятелните фигури в човешката история.

Христос е считан от множеството християнски изповедания за олицетворение на второто от лицата на Светата Троица – Бог Син. Те одобряват, че Бог Отец е Отец на Иисус Христос. Християните имат вяра също, че Иисус Христос е Месията, предсказан в Стария завет и пристигнал да изкупи греховете на човечеството.

Християнството изповядва още, че Иисус е бил роден от девственица, бил е наказан, разпънат на кръст и комплициран в гробница, само че на третия ден от гибелта си е възкръснал и се е възнесъл в парадайса, където седи отдясно на Отца до деня на Второто пришествие.

Наред с това се има вяра, че е направил редица чудеса, изпълнявайки библейските пророчества. В исляма Иисус е прочут като Иса и е един от най-обичаните и значими пророци, притежател на божествените трудове и Месия. Макар да одобряват непорочното зачатие, мюсюлманите не имат вяра в разпъването и божествения генезис на Иисус Христос. Според исляма Иса е възнесен жив на небето.

Основен източник на сведения за живота и учението на Христос са четирите канонични евангелия на Новия завет: от Матей, Марк, Лука и Йоан. Някои древен откриватели и историци са единомислещи, че Иисус е юдейски просветител от Галилея, считан за врач, кръстен от Йоан Кръстител, упрекнат за противодържавна активност против Римската империя и по заповед на римския прокуратор Пилат Понтийски наказан на гибел посредством разтягане на кръст.

Тъй като евангелията не са написани директно след гибелта на Иисус, а сред 40 – 60 години след гибелта му, някои учени слагат под въпрос достоверността им.

Само две евангелия дават информация за родословието на Иисус Христос: това на Лука и на Матей. Евангелието на Матей стартира с изброяването на целия жанр на Христос, чийто основоположник е Авраам, оттова и Син Авраамов. Родовата линия стартира с Адам и минава през цар Давид, за което Иисус е наименуван и Син Давидов, а произходът му – царски.

Родът претърпява Вавилонско преселение и приключва с Йосиф – приемният татко на Иисус Христос. И трите линии (Авраам – Давид, Давид – Вавилонско преселение, Вавилонско преселение – Йосиф) са с по четиринадесет рода. 

Лука изброява родословието на Христос по противоположен ред, като стартира от Йосиф и свършва с родоначалника Адам. В родовата линия на деятел Лука участват по-малко имена. Това се дължи на разделяне в изброяването при споменаването на името на цар Давид.

Родословието на Матей продължава със сина на Давид Соломон, а това на Лука избира да следва доста по-краткия жанр на втория царски наследник Натан.

Св. Григорий Богослов изяснява това разграничение със комплицираната персона на Иисус Христос, който бил и цар и архирей: от Соломон течало царската кръв, а от Натан – кръвта на святи и светоносни иереи.

След сгодяването на Йосиф и Мария, се оказва, че Божията майка е непразна от Дух Светий. Йосиф има намерение да я напусне скрито, с цел да не я посрами. Ангел Господен обаче го навестява на сън и му изяснява, че Мария е заченала от Духа Светаго. Тя ще роди наследник, който ще нарекат Иисус, тъй като той ще избави народа от греховете му. Йосиф изпълва всичко заръчано му от ангела и не познава жена си до раждането на своя наследник.

Божият наследник се ражда във Витлеем, тогава римска провинция Юдея, ръководена от цар Ирод. По време на раждането му се появява звезда, ознаменуваща идването на новия Юдейски цар. Няколко мъдреци от изтока я наблюдават и са отведени на мястото, където е младенецът. Пренасят на бъдещия държател блага: злато, ливан и смирна.

Цар Ирод, смутен от знамението за нов цар, издава заповед за избиването на всички новородени момчета, в земите ръководени от него.

Преди заповедта Йосиф и Мария дружно с новородения си наследник бягат в Египет. Там те остават до гибелта на юдейския цар. Връщайки се във Витлеем научават, че на престола е Архелай, наследник на починалия Ирод. Тримата се заселват в град Назарет, Галилея.

Днес имен ден честват: Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристиян, Кристияна.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР