На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ

...
На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ
Коментари Харесай

Путин: На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море

На този стадий Русия остава отвън договорката за безвреден експорт на зърно през Черно море, вместо това благодарение на Турция и Катар ще даде безплатно един милион тона зърно на нуждаещите се страни.

 

Това съобщи съветския водач Владимир Путин след тричасови диалози с турския му сътрудник Реджеп Ердоган в курорта Сочи, съобщи Ройтерс.

 

Путин повтори предходните си позиции, че Русия е била принудена да излезе от съглашението, тъй като западните страни попречват износа на съветска земеделска продукция и техника, както и че 70% от изнесеното през съществувалите коридори през Черно море украинско зърно не е стигнало до развиващия се свят, а е продадено на развити страни, в това число в Европейския съюз. 

 

Руският президент добави, че личната зърнена продукция, която има намерение да даде гратис на бедните страни, ще бъде обработена в Турция и доставена благодарение на Катар. Доставките би трябвало да стартират в идващите 2 до 3 седмици.

 

Турският президент от своя страна съобщи, че се надява на неотдавнашен прогрес по връщането на Русия в договорката за експорт през Черно море.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че чака президентът Володимир Зеленски да беседва с турския водач след срещата на Ердоган с съветския президент Владимир Путин.

 

" Убеден съм, че въз основа на резултатите от диалога на Ердоган с Путин ще има контакт сред президента Ердоган и президента Зеленски. Има доверие в връзките сред президента Зеленски и президента Ердоган ", сподели Кулеба.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР