На този ден през 946 г. се упокоил от своите

...
На този ден през 946 г. се упокоил от своите
Коментари Харесай

Честваме успението на преподобния Йоан Рилски

На този ден през 946 година се упокоил от своите постнически и молитвени подвизи най-известният български светец, отшелникът свети Йоан (Иван) Рилски. 

Както при множеството светци, по този начин и преподобният Рилски вълшебник се уважава в деня на кончината му. Но неговата памет се празнува още на 19 октомври, когато мощите му са пренесени в Средец (София), и на 1 юли, когато те след епохи са върнати в обителта му в Рила планина.

Роден е в село Скрино в Осоговската планина, близо до град Бобошево, във втората половина на IX век, когато християнството пускало корени измежду българския народ.

Младостта му съвпаднала с времето на активността на св. Климент Охридски в югозападните български земи. Йоан от дребен обикнал Бога и Неговите свети заповеди, от които най-главните са: " Обикни Бога от цялото си сърце, с всичкия си разсъдък и с всичката си мощ, обикни и близък си като себе си! ".

Тази обич го подтиквала да прави положително на всички, само че и духовно да усъвършенства себе си. Прекарал в усамотение, пост и непрестанна молитва съвсем целия си живот в разнообразни места, най-продължително в Рила планина. И в устрема си да избави своята душа той оказал помощ да се спасят и голям брой негови съвременници, както и безчет други хора през вековете до през днешния ден. Неговият образец е следван от вярващите, които се стремят към духовно съвършенство. А светецът със застъпничеството си пред Бога оказва помощ на всички.

Преподобният Йоан се постарал да приготви за избавителен нравствен героизъм и своите директни почитатели в учредения от него манастир. Оставил им писмен завет с скъпи препоръки. Така умерено предал душата си на Бога на днешния ден. 

Бил заровен в планината до мястото на своето уединение. След години тялото му е намерено нетленно и е прибрано в ракла в манастирския храм, където се пази и през днешния ден, ппояснява Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР