На този ден през 1279-а близо до крепостта Девина и

...
На този ден през 1279-а близо до крепостта Девина и
Коментари Харесай

Славна дата: Бунтовническата войска на Ивайло разбива 10-хилядна византийска армия на 17 юли 1279-а

На този ден през 1279-а покрай крепостта Девина и Котленския проход българи и византийци мерят сили в тежък конфликт. Войските на Ивайло нанасят проваляне на византийската войска, изпратена в поддръжка на цар Иван Асен III, напомня " Марица ".

През 1277 година в Североизточна България избухва национално въстание отпред с Ивайло против цар Константин Асен и татарските нашественици. Византийският император Михаил VIII Палеолог взема решение да се възползва от това и изпраща войски, които да наложат неговия шурей и съдружник Иван Асен на българския трон. През 1279 година византийците съумяват да завземат огромна част от България сред Видин и Червен.

Още през същата година Ивайло настава към Търново с войските си. За да помогне на своя поставеник, Михаил Палеолог изпраща в България 10-хилядна армия отпред с протовестиария Мурин. Научил за приближаването на византийците, Ивайло се отхвърля да атакува Търново. Въпреки че не разполага с доста бойци, на 17 юли 1279-а той атакува Мурин в теснините към Котленския проход и го разгромява изцяло. Част от византийците умират в самата борба. Останалите са пленени и след това избити по заповед на Ивайло.

Веднага след провалянето при Девина Михаил Палеолог изпраща още една армия в помощ на Иван Асен III, само че и тя е разгромена от Ивайло, преди да успее да прекоси Стара планина. Останал без поддръжка в България, Иван Асен III бяга в Константинопол, а Ивайло се прогласява за цар на българите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР