На този ден преди 31 години Джовани Фалконе приключва земния

...
На този ден преди 31 години Джовани Фалконе приключва земния
Коментари Харесай

Легендарния борец срещу мафията Джовани Фалконе загива в адски атентат преди точно 31 г., после всичко се променя

На този ден преди 31 години Джовани Фалконе завършва земния си път, с цел да сложи началото на една легенда.

Джовани Фалконе е роден и израства в Палермо. След учебно заведение минава къс курс във Военноморската академия в Ливорно, а след това приключва право, след което стартира работа в правосъдната система. Преминава през разнообразни назначения в дребни градчета, до момента в който през 70-те години се озовава в родния Палермо, където е притеглен в основания от прокурор Роко Киничи Пул Антимафия, екип от следователи и прокурори, които работят дружно и споделят една и съща разследваща информация. Към новосформираната група се причислява и приятелят му от детинство Паоло Борселино. Джовани Фалконе вкарва съвременни подходи в битката против мафията, като потребление на банкова информация и следене на незаконните парични потоци. Но неговата съществена заслуга е откритието му, че мафията не може да бъде победена без помощта на хора от вътрешната страна. По самодейност на Фалконе и Борселино са направени корекции в правораздавателните закони, въвеждащи статута на предпазения очевидец. Така се дава опция на задържани мафиоти да сътрудничат на правосъдните органи против по-леко наказване, даже обезпечаване отбрана в друга страна, както и смяна на самоличността. Най-голямото им попадение е някогашният мафиотски необут Томазо Бушета, въз основа на чиито показания става вероятен по този начин наречения Макси развой. Това е най-голямото правосъдно дело против мафията в Италия. Процесът, по който обвинени са 475 души, стартира през 1985 година и завършва в края на 1987 година с 360 присъди и 114 оправдани. Общият брой на годините затвор е 2665.

На 23 май 1992 година Джовани Фалконе и брачната половинка му Франческа Морвило идват с полет от Рим на летището в Палермо. Посрещат ги бодигардовете им Роко Дичило, Антонио Мончинаро и Вито Скифани. В 17.58 часа, преминавайки край едно от предградията на Палермо, бронираният “Фиат Хрома ”, каран от Фалконе и колата с защитата са безусловно изхвърлени във въздуха от един звук тротилов еквивалент, подложен във водосточен канал. Взривът е толкоз мощен, че е регистриран от Националния институт по геофизика. Откъснати са двете платна на автомагистрала А-29 на разстояние повече от 100 метра – като след бомбардировка. Вдига се висок черен облак от прахуляк, части асфалт и цимент, а телата на Фалконе, брачната половинка му и охранителите им са раздрани до неразбираемост. Поръчител на атентата е мафиотският необут Салваторе (Тото) Риина, по прякор Звяра, който следи изтезанието с бинокъл от отсрещния рид, а отдалеченото устройство е задействано от неговия кръщелник Джовани Бруска-Свинята.

Два месеца по-късно Звяра и Свинята убиват различен заслужен магистрат – Паоло Борсалино. Смъртта на Фалконе и Борсалино отприщва голяма социална сила против мафията. Година по-късно е проведен величествен развой против проведената престъпност, вследствие на който над триста видни мафиоти са наказани на дълги години затвор. Мафията е изтласкана от страната и сложена на колене. Днес Международното летище в Палермо носи имената на Фалконе и Борсалино, а през 2017 година Салваторе Риина издъхна в пандиза, където излежаваше доживотна присъда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР