На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила

...
На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила
Коментари Харесай

Днес празнуват имената, които се радват на любов

На този ден православната черква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка!

А ето и каква е легендата, която се носи за нея:

Блажената Людмила била родом от Сърбия, щерка на сръбския княз. Омъжили я за чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада брачна половинка били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и сложили в тях свещеници.

Те имали трима синове и една щерка. На тридесет и шест годишна възраст Боривой умрял. Блажената Людмила понасяла своята тъга с цялостна лоялност на Божията воля и раздавала на бедните цялото си имущество. Синът ѝ Братислав наследил престола на своя татко и откакто управлявал народа си тридесет и три години, също умрял.

Властта поел Вячеслав, внукът на Людмила. Но майка му възненавидяла свекърва си и по всякакъв начин се стараела да я погуби. Когато научила за това, Людмила се отдръпнала в град Течин. Снаха ѝ подучила двама боляри и ги изпратила в Течин да убият блажената Людмила. Когато отишли там, злодеите събрали и доста други сходни на тях зли хора.
 image2_16x9.png Задава се годината на Дървения Дракон: какво да чака всяка зодия от 2024 съгласно китайския хороскоп На фокус
Една вечер те обкръжили двора и двореца, където се намирала блажената Людмила, разрушили вратите и влезнали вътре. Те хванали светата княгиня, хвърлили въже върху шията ѝ и я удушили. Това се случило в събота, в първия час на нощта. Тогава Людмила била на шестдесет и една години.

Бог популяризирал с доста чудеса мястото на нейното заравяне. Тя не била заровена в черква, а под градската стена. Всяка нощ над това място се появявали горящи свещи, а един слепец прогледнал, когато се докоснал до пръстта на гроба ѝ. Като научил за тези чудни знамения, нейният внук Вячеслав пренесъл мощите ѝ в град Прага и ги положил в църквата на свети Георги, където и през днешния ден те явяват доста знамения и чудеса.

На 16 септември имен ден честват всички, които се казват Людмил, Людмила, Людмил - името е от славянски генезис и значи „ обичан на народа “ или „ който обича хората “.
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
Редактор: Росица Костадинова
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР