На този ден е била славната битка при Лепанто. На

...
На този ден е била славната битка при Лепанто. На
Коментари Харесай

Кръстът прекършва полумесеца в битката при Лепанто

На този ден е била славната борба при Лепанто. На нея флотовете на Испания и Венеция разрушават османците и по този начин стопират настъплението им по море към Западното Средиземноморие. Лепанто е последната огромна морска борба, водена напълно с галери, и носи огромно алегорично значение.

Главнокомандващ на съюзническия християнски флот е 24-годишният дон Хуан Австрийски, извънбрачен наследник на испанския крал Карл V. Силите на обединената Свещена лига съставляват най-силния и многоброен флот, който в миналото е виждала Европа. Наброява повече от 300 разнообразни съда, измежду които има 6 големи венециански галеаса. Християните разполагат с към 28 000 бойци, въоръжени с аркебузи и мускети.

Турският флот е командван от Муезин-Заде-Али, прочут като Али паша. Общата бройка на екипажите доближава 88 000 души. Турците имат почти същия брой бойци като силите на Свещената лига, част от тях въоръжени с лъкове. Но до момента в който дон Хуан Австрийски може да разчита и на към 10 000 гребци, то гребците на турските кораби са поробени християни, които при проваляне на османския флот се надявали да получат свободата си. Загиват над 20 хиляди османски турци. В борбата взе участие и е ранен създателят на „ Дон Кихот” - дон Мигел де Сервантес.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР