На това Народно събрание му липсваше решителност да стигне докрай.

...
На това Народно събрание му липсваше решителност да стигне докрай.
Коментари Харесай

На този парламент му липсваше решителност да стигне докрай |

На това Народно заседание му липсваше увереност да стигне до дъно. Имаше задоволително време от два месеца да минат най-малко 2-3 закона. Законът за правосъдната власт (ЗСВ) беше импортиран в първия ден на Народно събрание, на 21 юли. Комисиите бяха основан три седмици по-късно. Ако бяха основани в първата седмица, част от законите щяха да са минали в пленарната зала, съобщи депутатът от “Демократична България ” и член на правната комисия в Народно събрание Атанас Славов пред Българска национална телевизия. Въпросът за какво това не се случи той препрати към управлението на Народното събрание.

" Онзи ден на съвещанието на правната комисия, когато ние аргументираме нуждата от закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, виждаме основния прокурор да си чати с “Пи ар Севи Бойко ”. Това е скандално. В една демократична страна, където има отчетност на институциите, подобен основен прокурор би трябвало неотложно да си подаде оставката ", уточни Славов.

Той бе безапелационен, че правосъдната промяна постоянно е предизвиквала разногласия и офанзиви, тъй като има хора с въздействие върху правосъдната власт, които не желаят да бъдат извадени оттова.

“Субектите, които не желаят правосъдна промяна са два в този парламент, само че доста гласовити - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те вършат всичко допустимо да блокират продължаването на процеса ”, сподели още депутатът.

И даде образец с последните съвещания на правната комисия в Народното събрание, на които посредством отсрочване бе забавено приемането на Закон за съдебната власт, предусещащ закриването на профилираните съд и прокуратура.

" Има Такъв Народ отчасти поддържат някои от дейностите, в други моменти липсва увереност, както през днешния ден с изключителното съвещание ", добави Славов.

Той даде за образец настояването за привикване на изключително съвещание на Народното събрание през днешния ден, което не бе почетено от ръководителя на Народно събрание Ива Митева. На това съвещание трябваше да бъде гледан на второ четене законопроектът, който планува Бюрото по отбрана да бъде върнато от основния прокурор на послушание на Министерството на правораздаването. Славов уточни, че по Конституция при събрани нужните подписи ръководителят на Народно събрание е задължен да насрочи съвещанието, а към този момент на него да се схваща има ли отчет на правната комисия или не, каквото бе оправданието.

" Моята информация е, че отчетът на правната комисия е бил направен още в петък ", сподели Атанас Славов.

Депутатът посочи, че за през днешния ден е планувано съвещание на правната комисия и изрази вяра на него да бъде прегледан на първо четене планът на Закон за съдебната власт. Той бе безапелационен, че за 10-те години на своето битие профилираните съд и прокуратура не реализираха задачите си. На упреците на основния прокурор отговори с няколко въпроса: Къде беше българската прокуратура по проблема " Магнитски "? Защо с години не забелязваше фигурата на Делян Пеевски, непрекъснато му даваше индулгенции? Илко Желязков, Васил Божков, при който прокуратурата се задейства накрая… Какво се случва с делото КТБ 7 година по-късно? На тези въпроси дължи отговор българската прокуратура ", съобщи още Славов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР