На тази дата през 1835 година в Габрово е открито

...
На тази дата през 1835 година в Габрово е открито
Коментари Харесай

Денят 2 януари в българската история

На тази дата през 1835 година в Габрово е намерено първото взаимно учебно заведение по самодейност на Васил Априлов и други авторитетни търговски семейства от Габрово.
През 1903 година стартира конгрес на ВМОРО в Солун, на който е взето решение за повдигане на въстание в поробените Македония и Одринска Тракия. Лятото на същата година избухва Илинденско-Преображенското въстание... Две години по-късно стартира конгрес на Скопския революционен окръг, на който е определен областен комитет отпред с Даме Груев. Целта – отново битка за избавление на българите в Македония.
През 1963 година влиза в деяние радиорелейната линия Москва – Букурещ - София. Приета е, и е излъчена първата телевизионна стратегия от чужбина.

2018 година
Петима души са открити мъртви в къща в Нови Искър, откакто техен родственик е съобщил в полицията, че не може да се свържи с тях от дни.
В къщата служителите на реда се натъкват на телата на 41-годишния Неделчо Юнаков, 19-годишния Георги Юнаков – наследник на Неделчо; 72-годишната Еленка Бурджиева; 16-годишната Нанси Иванова – внучка на Еленка; 18-годишния Боби Иванов – другар на Нанси. Огледът на криминалистите открива, че кучето на фамилията също е убито. За търсене е оповестена 44-годишната Кети Кюхова - майка на Нанси, която е живяла на брачен начала с Неделчо и автомобил БМВ Х 5, благосъстоятелност на фамилията, който липсва от мястото на закононарушението. Автомобилът и шестата жертва са открити на идващия ден, 3 януари.
Издирваният за шесторното ликвидиране Росен Ангелов е открит на 7 януари. Тялото му е открито във вила в с. Луково. При аутопсията е открито, че той се е самоубил в петък - 5 януари.

1963 година
Влиза в деяние радиорелейната линия Москва-Букурещ-София и е призната и излъчена първата телевизионна стратегия от чужбина.

1941 година
На 2 и 4 януари в хода на Втората международна война (1939-1945 г.) се организират срещи на премиера Богдан Филов с А. Хитлер в Оберзалцбург и с Рибентроп в Залцбург, на които е реализирано съглашение за присъединение на България към Тристранния пакт.

1912 година
В жп гарите на София, Пловдив и Плевен са инсталирани първите телефонни кабини.

1905 година
От 2 до 9 януари се организира конгрес на Скопски революционен окръг при с. Княжево, Кратовско, на който е определен областен комитет с ръководител Дамян Груев.

1903 година
От 2 до 4 януари в Солун се организира конгрес на ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация), управляван от Иван Гарванов. Взето е решение за повдигане на навсякъде въстание (Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.) за избавление на българското население в Македония и Одринска Тракия, предадени на Османската империя според Берлинския контракт.

1891 година
Организирано е първото оперно зрелище от столичната „ Драматично-оперна натрупа " в читалище „ Славянска сказка ".

1884 година
Излиза първи брой на вестник „ Търновска конституция ", орган на Либералната партия.

1878 година
В хода на Руско-турската война (1877-1878 г.) командваните от ген. Отон Раух съветски елементи доближават до с. Горни Богров. След къса отмора минават р. Искър и водят яростни сражения с турските елементи за моста при с. Враждебна. Привечер съперникът подпалва моста и се изтегля към София.

1876 година
В Цариград излиза първият брой на евангелисткия седмичен вестник „ Зорница ". Вестникът се издава от Американското евангелско общество. Излиза от 1876 до 1948 година в Цариград, Пловдив, Самоков, Пазарджик и София. Негови редактори са Т. Л. Байнгтън, Е. Ригз, Р. Томсън, А. С. Цанов и други.

1862 година
Георги Раковски написа ревю до княз Александър Горчаков, в което го твърди, че българският народ е завързан към Русия и се надява на нейната помощ.

1835 година
В Габрово е намерено първото взаимно учебно заведение. Инициативата е на Васил Априлов и на други авторитетни търговски семейства от Габрово. С помощта на търновския митрополит Иларион Критски за пръв преподавател е определен Неофит Рилски, който авансово е изпратен във Влашко, с цел да усвои взаимоучителния способ на образование, при който учителят благодарение на по-напреднали възпитаници образова безграничен брой деца. Взаимните учебни заведения са нов стадий в развиването на просветното придвижване в българските земи. По своя темперамент тези учебни заведения са всемирски.
Обучението в Габровското учебно заведение се прави на приказваме български език по взаимоучителния способ. Обучението продължава 2 години. Изучава се граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение. Издръжката на учебните заведения се поема от локалното население. В Габровското учебно заведение се преподават и предмети, които имат за цел да приготвят учениците за потребностите на практическия живот. От 1840 година е превърнато в класно учебно заведение. През образователната 1874-1875 година е издигнато в сан на приблизително образователно заведение. Заради присъединяване на по-голямата част от неговите възпитаници и учители в Априлското въстание през 1876 година е затворено от локалните представители на османската власт. След Освобождението още веднъж стартира да действа. В знак на благодарност към делото на В. Е. Априлов през 1889 година учебното заведение е именувано " Априловска гимназия ".

На тази дата са родени:

1922 година
В Бяла Слатина е родена Блага Димитрова (1922 - 2003). Поетеса, преводач, държавен деятел, вицепрезидент на Република България от 22 януари 1992 година до 6 юли 1993 година Завършва литература в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Автор е на огромен брой стихосбирки, пиеси, есета и прочие Превежда от полски, съветски, немски език. Депутат в ХХXVI-то Народно заседание.

1883 година
В село Бапчор, Костурско, е роден Никола Трифонов Марковски (Коле Бабчорчето, Коле Бапчорски, Никола Трифонов). Български бунтовник, деятел на македоно-одринското освободително придвижване, костурски челник. Никола Марковски получава приблизително обучение в Солун и Битоля. По време на Илинденското въстание като челник на чета е тежко ранен. След въстанието отпътува за България. През Първата международна война приключва Школа за запасни офицери и служи в 65 Македонски полк. Женен за сестрата на Васил Чекаларов - Зоя, която също взе участие интензивно в македоно-одринското придвижване

1881 година
Роден е Минко Неволин (истинско име: Минко Савов Попов) - деятел на македоно-одринското революционно придвижване.

1834 година
В село Нова махала (дн. квартал на Габрово) е роден Тодор Бурмов (1834 - 1906). Обществено-политически, църковен и образован деятел, първият министър-председател на Княжество България.

1830 година
Роден е Тодор Минков – български образован и публичен деятел.

На тази дата умират:

1971 година
Умира Димитър Зографов или Зографски (1883 - 1971). Български политически и държавен деятел от Български земеделски народен съюз. Роден е в село Кочериново на 21 февруари 1883 година Участва в Балканските и Първата международна война. През 1923 година е министър на търговията индустрията и труда. Арестуван след Деветоюнския прелом от 1923 година, наказан, след това оневинен. Почетен член на Български земеделски народен съюз.

1943 година
В Бургас умира странджанският челник Георги Минков (1864 - 1943). Роден е на 14 април 1864 година в Лозенград (дн. Къркларели, Турция). Баща му е обесен от турците пред дюкяна си след Берлинския контракт (1878). Завършва Варненската гимназия. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). Съратник на Капитан Петко челник. Председател на ВМОРО в Бургас и чуждестранен представител на Одринския революционен комитет. Пунктов шеф на Македоно-Одринското опълчение през 1912 година

За правенето на историческата информация на Агенция „ Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия „ България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия „ Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия „ Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща „ Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща „ Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство „ Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин - на „ The New York Times ”;
Исторически бюлетин - на „ The History Channel ”;
Исторически бюлетин - на „ World of Quotes ”;
Енциклопедии - LAROUSSE
Исторически списък на Агенция „ Фокус ” - отдел „ Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР