На тържествен концерт тази вечер в Хасково бяха наградени носителите

...
На тържествен концерт тази вечер в Хасково бяха наградени носителите
Коментари Харесай

Хасково отличи Учителите на годината и културни деятели с изключителен принос за развитието на изкуството в града 

На церемониален концерт довечера в Хасково бяха наградени носителите на званието Учител на годината. Връчени бяха и специфични оценки от кмета на Хасково на културни деятели с извънреден принос за развиването на изкуството и културата в града.

„ Тази вечер възраждаме една остаряла традиция в Хасково. Разказаха ми, че преди години вечерта преди огромния празник 24 май учителите, шефовете на образователни заведения, просветните и културни дейци са се събирали дружно и тържествено са отбелязвали Деня на буквите. Не знам за какво е била прекратена тази процедура, само че ми се желае точно от довечера да я възродим. И всяка година от тук нататък да се събираме в навечерието на 24 май. Защото фокусът на този празник би трябвало да бъде ориентиран към всички вас. На вас би трябвало да сервира своите благодарности, тъй като вие учите и възпитавате децата ни. И колкото и мотиви да имаме през годината да ви благодарим, аз съм уверен, че най-искрени са думите ни на 24 май “. С тези думи кметът на община Хасково Станислав Дечев се обърна към хасковските учители и просветни дейци.

Председателят на общински съвет Хасково Таня Захариева поздрави всички във връзка най-българския празник и връчи премиите на отличените хасковски учители. В категория „ Учител в предучилищното обучение “ признанието „ Учител на година “ заслужи Жени Димитрова – преподавател в ДГ№21 „ Вихрогонче “ – с. Конуш. Отличието за „ Учител в начален стадий или прогимназиален стадий на образованието “ получи Антоанета Никова – ст. преподавател по история и цивилизации в ПМГ „ Акад. Боян Петканчин “ – Хасково. В категория „ Учител в гимназиален стадий на образованието “ най-високото отличие получи Вера Георгиева – гл.учител по британски език в ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Хасково.

Специалните оценки от кмета на община Хасково за извънреден принос за развиването на изкуството и културата получиха актьорите Силвия Предова и Янко Митев и художникът Татяна Форева. Силвия Предова е фаворитка на генерации хасковски деца. Тя е куклен актьор, който трансформира куклените герои в живи същества, които имат собствен личен витален път. Силвия Предова идва в Хасковския спектакъл незабавно откакто приключва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ и обиква нашия град и нашите деца.

Янко Митев е любим на хасковската аудитория от десетилетия. Неговото име, неговите креативен превъплъщения и неговия глас са познати и обичани от всички. Янко Митев е освен куклен артист, той написа пиеси, стихове за деца, песни и е любим на дребни и огромни в нашия град.

Татяна Форева е шеф на художествените галерии в Хасково. Тя е извънреден създател, с чиито произведения се гордее освен Хасково, само че и цялата страна. Керамични монументални пана на Татяна Форева се намират на фасадата на учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски“, детска градина „Радост“ и учебно заведение „Васил Левски“ вХасково. Творби на авторката имат Националната художествена изложба в София, както в художествени галерии в страната. Колекционери от страната и чужбина се радват на нейни творби, а за Хасково е чест, че Татяна Форева избра да твори и работи тук.

В празничния концерт участваха Представителен разбъркан хор „ Родна ария “ с диригент Мартин Антонов, реализатори от музикална школа „ Манол Иванов “ при ОНЧ „ Заря -1858 “, джазменът Димитър Русев, квартет „ Виолина “ и неповторимите танцьори от клуб „ Гранд “ Хасково.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР