На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените

...
На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените
Коментари Харесай

7000 деца в България – с германски детски надбавки

На Сьорен Линк напряко му кипва, когато минава около задръстените от боклук предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „ Тук живеят към 19 хиляди души от България и Румъния - синти и рома. През 2012 бяха единствено 6 хиляди ", споделя социалдемократът, който е кмет на града в Рурската област. Той изяснява, че съседите от ден на ден се оплакват от планините боклуци, от шума и от нашествието на плъхове. Част от тези нови жители на Дуисбург идват не тъй като градът кой знае какъв брой ги притегля, а поради немските детски надбавки: по 194 евро за първите две деца, по 200 евро за третото дете, а за всяко последващо по 225 евро на месец, написа " Дойче Веле ".
Гражданите на страни от Европейски Съюз имат право на детски надбавки в онази страна от Европейски Съюз, в която живеят и работят. Всички досегашни опити за промяна на този европейски правилник се провалиха. Получаването на детски надбавки в Германия става извънредно елементарно. Достатъчно е фамилията да се записва адресно в страната. Тази регистрация автоматизирано се препраща към Семейната каса, там ревизират дали фамилията фактически има регистрирани деца и стартират да изплащат надбавките. „ Дали децата живеят в Германия, дали живеят в Румъния или България, дали въобще съществуват, това към този момент е напълно различен въпрос ", възмущава се кметът Линк.
Федерацията на немските градове също установи съществуването на проблем. Изпълнителният ѝ шеф Хелмут Деди обаче категорично акцентира: „ Повечето хора от Югоизточна Европа са добре интегрирани. " Има, примерно, чудесно подготвени болногледачи от Полша, без които в редица старешки домове би настъпила рецесия.
Стряскащи числа
И въпреки всичко, оповестеният в този момент растеж на изплатените детски надбавки в Германия е стряскащ. „ През юни 2018 година детски надбавки са били изплатени на 268 336 деца, които живеят отвън Германия – в страни от Европейски Съюз или от Европейското икономическо пространство ", изяснява представител на немския финансов министър Олаф Шолц. Ръстът е над 10 % спрямо края на предходната година. Най-много немски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния. Годишно немската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на фамилии, които не са немски жители, 343 милиона отиват по сметки отвън Германия.
Откакто влезе в действие свободата на напредване за източноевропейците, внезапно се увеличи и броят на децата в чужбина, които получават немски детски надбавки. В края на юни 2018 година немски детски надбавки получават 18 850 деца в Румъния и към 7000 деца в България. Много мъчно е да се потвърди дали в някои случаи не става дума и за измами.
Кметът на Дуисбург Сьорен Линк и общинските управляващи са изработили специфична скица против злоупотребите. „ Трябва да пресушим незаконното тресавище на трафикантите, които подмамват хора от България и Румъния и ги настаняват тук в западнали жилища, в които никой немец не би желал да живее ", изяснява той. В доста случаи наемодателят се явява в двойна роля: и като шеф, действителен или мним. „ Открили са пазарна ниша: против главозамайващи наеми дават напълно запуснати жилища, които в действителност към този момент са необитаеми, а след това общината изплаща на наемателите детски надбавки и други обществени помощи. "
 В Дуисбург всеобщо се нанасят ромски фамилии от България и Румъния
В Дуисбург всеобщо се нанасят ромски фамилии от България и Румъния
Напълно неразбираемо е какъв брой пари в последна сметка остават за проведените бандити. Детските надбавки се изплащат централно от немските управляващи, само че общинските управляващи би трябвало да доплащат за жилищните разходи. А най-големият проблем е застрашеният обществен мир – този проблем единствено налива вода в мелницата на дяснопопулистката партия „ Алтернатива за Германия”.
Преди време медиите осведомиха за един скандал в Бремерхафен, където са били изплащани обществени помощи въз основа на фиктивни трудови контракти, показани най-много от български жители. Щетите, нанесени на обществените каси там, възлизаха на 5,5 милиона евро. В отговор на питане на „ Алтернатива за Германия” немското държавно управление заяви, че няма статистика за измамите с детски надбавки в цялата страна. Специалистите обаче настояват, че в общините непрестанно се показват фалшифицирани актове за раждане на несъществуващи деца, както и учебни уверения за деца, които въобще не живеят в Германия. Финансовото министерство признава, че в тези случаи въобще не е ясно в коя страна живеят децата, получаващи надбавките.
Натиск за промени
Сегашната лидерка на ГСДП Андреа Налес добре познава казуса още от времената, когато беше министърка на труда и общественото дело. Тя счита, че едно от вероятните решения е по този начин наречената „ индексация ", т.е. – детските надбавки да се приведат в благозвучие с нивото на детските надбавки и на разноските за живот в съответната страна. Годишно това ще икономисва на Германия стотици милиони евро.
Кметовете на няколко общини обаче нямат повече самообладание и усилват натиска. Заедно с кмета на Фюрт Томас Юнг, дуисбургският кмет Сьорен Линк приканва ръководещата коалиция и канцлерката Ангела Меркел да вземат ограничения, в това число и в границите на Европейски Съюз. „ На карта е заложено доверието на хората по места, които ежедневно се сблъскват с казуса ", споделя Линк и прецизира, че тази наклонност опонира напълно на концепцията за свободата на напредване. Защото свободата на напредване значи да си търсиш работа и в други страни от Европейски Съюз, а не да се внедряваш в обществената система и източваш страни пари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР