На свое заседание НСОРБ остро реагира на подготвения закон и

...
На свое заседание НСОРБ остро реагира на подготвения закон и
Коментари Харесай

Законопроектът за ВиК е цъкаща бомба за общините и гражданите 


На свое съвещание НСОРБ остро реагира на квалифицирания закон и гласоподаваха единомислещо своето негативно мнение. Те написаха и писмо до служебния министър председател и министъра на Министерство на регионалното развитие, в което в детайли са изложили претекстовете си.
Общини, ВиК оператори и държавни институции с негативно мнение
Ако се приема в този тип, то десетки институции ще сезират Конституционния съд

Законопроектът за ВиК, по този начин както е написан, не дава решения на проблемите във водния бранш, няма финансова аргументация, има големи механически парадокси и нарушава редица права. Ако се одобри в този тип ще зародят още проблеми в бранша и няма да донесе нищо положително нито за общините, нито за жителите на страната. Това е общото мнение на институциите, които дадоха негативно мнение за плана за Закон за ВиК на публичното разискване, което се организира тези дни. А те са Съюзът на ВиК операторите, Министерство на околната среда и водите, КЕВР, Българска академия на науките, ВиК инженери, Омбудсмана, кметове на общини, НСОРБ и други.

Общото мнение в негативните мнения е, че законопроекта планува на процедура унищожаването на общинските ВиК сдружения. Той е като цъкаща бомба и няма да донесе нито позитивна промяна в бранша, нито услугата за хората ще се усъвършенства, в противен случай цените ще скочат безпричинно и ще се задълбочат проблемите,пише труд.бг.

“Ние изрично възразяваме по предложенията за наложително законово уедряване на обособените територии и отнемане на общинските препоръки от пълномощията да имат и ръководят личните си сдружения. Това са сдружения, чиито активи са построени напълно с наши старания. Това уедряване ще докара до повишаване цената на водата за жителите, а също и вложенията за развиване на ВиК мрежата в общините внезапно ще намалеят. Според заложените в закона оферти, общинските ВиК сдружения би трябвало да се слеят с държавните и на територията на страната да останат само 28 държавни ВиК сдружения. В тях общините ще имат избран дял, само че на процедура няма да имат право да въздействат върху процеса на взимане на решения, тъй като страната ще има най-големия брой от гласовете. Това мнение показаха от НСОРБ.

“Най-важното е, че не се регистрират действителните потребности в общините. Нито едно държавно ВиК сдружение не може да реагира на съответната обстановка по места. Всички сме наясно, че цената на водата би трябвало да се осъвремени, само че несъразмерното повишение, което оферират, не е целесъобразно. Само общинският съвет може да вземе решение какъв да бъде общественият предел на търпимост.

Върви се към напълно монополизиране на бранша и концентрация, което опонира на цялостната тактика за децентрализация, призната от всички министерства, както и на европейските политики, разяснява и кметът на община Петрич Димитър Бръчков. От НСОРБ обявиха, че в случай че се приема в този тип законопроекта, те ще сезират Конституционния съд.

Ето и главните акценти в негативните мнения по законопроекта:

- Основната смяна, планувана в законопроекта, е налагането на наложително уедряване на ВиК операторите, като единствено един ВиК оператор (осъществяващият активност в регионалния град) ще може да дава ВиК услуги в цялата област, като по този метод общинските сдружения ще прекратят съществуването си.

- Срокът за оферти и мнения по Законопроектa беше до 14. 12. 2022 година Стандартният период за подаване на мнения е 30 дни, до момента в който в съответния случай е очакван 14-дневен период, който се употребява единствено при “изключителни случаи ”. В случая не са налице форсмажорни условия, които да обосноват съществуването на “изключителен случай ”, налагащ потребността от скъсен период за публични съвещания. Както е планувано и в предварителната оценка на въздействието - планът визира правата и законните ползи на всички български жители. По тази причина администрацията на Министерски съвет е дала експлицитни рекомендации срокът да е най-малко 30 дни, само че Министерство на регионалното развитие не са се съобразили с рекомендациите.

- Липсва какъвто и да е финансов разбор към законопроекта/мотивите, без значение, че е планувано изцяло преструктуриране на бранша, очистване на общинските ВИК сдружения, само че и основаване на нова администрация - непрекъснат регулаторен орган, друг от КЕВР.

- Новата уредба е противоконституционна - налице е несъгласие с конституционните правила за благосъстоятелност и локално самоуправление. Проектът съдържа обвързване за предаване на ВиК системите и оборудванията - общинска благосъстоятелност на Асоциацията по ВиК, която да ги съобщи за стопанисване и употреба на определения ВиК оператор на обособената територия - т. е. планувани са наложителни разпоредби с имущество, благосъстоятелност на Общините, без да се регистрира желанието на притежателя и интереса на териториалната общественост.

- Липсва сравнително-правен разбор на ВиК моделите на ръководство в други държави-членки на Европейски Съюз - не е ясно за какво тъкмо този модел е определен и се цели законодателното му налагане без социална полемика със заинтригуваните лица - във Франция, Финландия, Румъния, Австрия и други държави-членки този модел не се ползва.

- Предвижда се наложително използване на модел на ръководство, който е стартирал през 2009 година и все още не е приключен и не е посочил забележими резултати в консолидираните области. Видно от обществените сравнителни разбори на КЕВР, консолидираните области, в които ВиК операторът в региона обслужва всички консуматори, по никакъв метод не изпъкват като осъществяване на индикаторите на качество и финансови резултати по отношение на общинските ВиК оператори.

- Не са налице експлицитни законови условия в европейската нормативна уредба по отношение на консолидирането. То е планувано в стратегически документи и не е обосновано с обстоен разбор.

- Съществена последица от приемане на Законопроекта ще бъде фрапантното и стопански голословно повишение на цените за ВиК услуги на жителите на засегнатите общини. Потребителите ще бъдат принудени да заплащат цена на ВиК услугите с от 50до 100% (в взаимозависимост от съответния регион) по-висока от актуалната цена.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР