На сушените кайсии още от най-древни времена се приписват редица

...
На сушените кайсии още от най-древни времена се приписват редица
Коментари Харесай

Вижте колко полезни са сушените кайсии

На сушените кайсии още от най-древни времена се приписват редица потребни свойства, някои от които актуалната просвета е съумяла да удостовери. Не е загадка, че този апетитен сушен плод е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. С наслада добавяйте сушени кайсии към ежедневното си меню през зимните месеци и ще доставите на тялото си скъпи хранителни субстанции, поучават диетолози пред РИА Новости.

Ето някои от потвърдените от медиците изгоди от сушените кайсии:

Предотвратяване на рак и прибързано стареене

Сушените кайсии съдържат огромно количество витамин Е (алфа-токоферол), който има антиоксидантни свойства. Редовната консумация на сушени кайсии понижава риска от рак на дебелото черво с 15%. Освен това витамин Е потиска окислителните процеси в организма, като по този метод предотвратява ранното му стареене.

Предотвратяват развиването на анемия

Сушените кайсии са скъп източник на желязо. Съдържат и задоволителни количества витамин С, който улеснява усвояването на желязото от чревната флора. При лекуване на анемия с медикаменти, съдържащи желязо, сушените кайсии могат по-бързо да запълнят недостига на желязо в организма.

Подобряване на умствената жизненост

Комбинацията от витамини от група В, витамин Е, фосфор и магнезий прави сушените кайсии незаместим съставен елемент за поддържане на действието на централната нервна система. Ежедневната консумация на сушени кайсии оказва помощ за възстановяване на умствената активност, нормализиране на концентрацията и понижаване на резултата от ежедневния стрес и зимната меланхолия върху централната нервна система.

Намаляване на кръвната захар

Сушените кайсии имат невисок гликемичен показател и заради изобилието от фибри, те забавят усвояването на други въглехидрати, което основава спомагателна отбрана. Сушените кайсии са способни да възстановяват метаболизма на захарта в организма.

Профилактика и лекуване на сърдечно-съдови болести

100 г сушени кайсии съдържат повече от 60% от дневната стойност на калий и повече от 26% от дневната стойност на магнезий. И двата детайла са нужни, с цел да се обезпечи естествен контрактилитет на миокарда. Сушените кайсиеви плодове се включват в диетата на хора, страдащи от исхемична болест на сърцето, аритмия, атеросклероза и други болести на сърдечно-съдовата система.

Помагат за намаляване

Диетолозите предлагат сушените кайсии за намаляване и попречване на затлъстяването. Всичко е обвързвано с фибрите, които са част от сушените оранжеви плодове. Те усилват размерите си в стомаха и вследствие на това посредством рефлекторни и неврохормонални механизми центровете за апетит в мозъка се инхибират. Намаляването на апетита е продължително и може да продължи сред 6-8 часа. Сушените кайсии предотвратяват развиването на мастна хепатоза - чернодробно заболяване, обвързвано с нарушен метаболизъм на мазнините.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР