На срещата с премиера, която по мнението на всички е

...
На срещата с премиера, която по мнението на всички е
Коментари Харесай

Делян Добрев: Натиснахме и ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала


На срещата с премиера, която по мнението на всички е била доста ползотворна, са конкретизирани три ограничения, които би трябвало да извърши Парламентът, ограничения, които би трябвало да извърши кабинетът и ограничения, които са отговорност на сдруженията, съобщи Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетикат в Народното събрание, в студиото на „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия.

По отношение с уравновесяването на свободния пазар казусът пристигна от последните месеци на предходната година, добави той. " Търговците на електрическа енергия бяха закупили на свободния пазар сила за към 80 лв. и бяха изпратили предложения към компаниите за същата тази сила за 118 - 120 лева Как се получава тази разлика, ще откри Комисията за защита на конкуренцията и в случай че има нарушавания, тя ще предприеме нужните наказания ", посочи депутатът.

Добрев съобщи, че обстановката в края на годината, когато цените на свободния пазар са били нараснали за бизнеса, демонстрира опит за манипулиране. Заради това част от тях са се върнали в контролирания пазар, тъй като там се е оказало по-изгодно, добави той.

Задължихме производителите на сила над 5 мвт. ч. без преференциални цени да продават силата на Българската самостоятелна енергийна борса, като по този начин се подсигурява бистрота и достъп до пазара на едро, добави Добрев. След въвеждането на този законов текст, който действа от 1 януари, обстановката на енергийния пазар се е нормализирала, като цените са паднали до към 70 лева, колкото е действителната пазарна цена.

Мерките за либерализиране на пазара на електрическа енергия постановат промени в съществуващия закон за енергетиката, изясни Добрев. В момента 55 на 100 от търговията се прави на свободния пазар. На него към този момент ще търгуват и централите, чието произвеждане до момента се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които създават над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, като се изключи така наречен „ Американски “. Там се водят договаряния с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и притежателите, като упоритостта е до 2-3 месеца да има действителен прогрес, сподели Добрев.

В изказването си след срещата с премиера във вторник Добрев изброи 3 съществени контрактувани ограничения. „ Първата е обвързвана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електрическа енергия, които до в този момент имаха преференциална цена за тази сила – продаваха непосредствено на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, фабричен централи и производители от възобновими енергийни източници над 5 мегавата “, уточни Добрев. По думите му след законодателни промени, за които е подложен период началото на март, тези производители ще продават своята сила на свободния пазар и ще имат контракт, който ще компенсира разликата сред пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по разнообразни наставления от Европейски Съюз. Тази разлика ще се заплаща от Фонда " Сигурност на енергийната система " или от НЕК, изясни по националната телевизия Добрев. По неговите думи това безспорно ще увеличи ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия в България и ще подсигурява, че получаваме действителната, пазарна цена за нея.

Втората мярка е обвързвана с сдруженията в енергетиката. По думите му те ще оферират на свободния пазар профилирана сила, т.е. настрана дневна и нощна електрическа енергия. „ До в този момент тези сдружения предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, в този момент ще оферират 12-часови дневни и нощни профили, с цел да може компаниите, които имат потребност от нощна сила, да си купуват единствено нощна сила и противоположното “, изясни Добрев.

Третата смяна е обвързвана с по този начин наречените „ американски централи “ и също е доста основна. Добрев напомни, че все още сред Европейска комисия и България върви връзка за прекратяването дълготрайните контракти за преференциална цена на силата и наложително изкупуване. Това ще стане въз основата на съглашение с американските вложители, посочи Добрев по Българска национална телевизия. Той изясни, че това може да стане по два метода. Единият е да се заплати еднократно неизплатената част от инвестицията, по този начин договорите да се прекратят и централите да излязат на свободния пазар. Другата опция е, още веднъж въз основата на пресмятане каква част от инвестицията е изплатена, за останалата част да бъдат подписани контракти за разлики и двата " американски " централи по този начин да получават разликата сред контрактуваната преференциална цена и борсовата цена на правилото, по който това ще се случва при ВЕИ-тата.

Промените съвсем изцяло ще либерализират свободния пазар на електрическа енергия без това да визира семействата по някакъв метод. Моделът не планува промени в цените на тока на контролирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна, сподели Добрев.

Почти всички ограничения, за които се разбрахме, са препоръчани от Световната банка преди съвсем две години. Ние не вършим нищо изключително, не са просто хрумвания в кабинета на премиера, а са плод на дълготраен разбор.

Мерките се вкарват едвам в този момент преди митингите на работодателите, тъй като моделът на Световната банка е предполагал нов Закон за енергетиката, съобщи Добрев. Сега обаче ще се вкарат корекции в сегашния закон. " Един нов закон за енергетиката желае доста старания и огромен юридически потенциал. Имаме един правист и един специалист в Комисията и те не могат да се оправят с тази тежка задача. Намерихме метод в съществуващия закон да променим текстовете, като въведохме 90 % от предложенията на Световната банка ", изясни ръководителят на енергийната комисия.

За цени на контролиран пазар в никакъв случай не приказвам, тъй като има самостоятелен регулатор, който дефинира тези цени. Но в случай че го изтъквам от изявления през вчерашния ден, тези промени касаят свободния пазар, който в България сега е 55%. По-малката част от електрическата енергия в България се продава на контролирания пазар. Процесът на либерализация във връзка с контролирания пазар понижава.

Ннови мощности

Следващите 10 години не можем да приказваме за недостиг на мощности, имаме недостиг от 30 % на мощностите сега, съобщи Делян Добрев. Миналата зима, която беше изключително студена, е реализиран връх за изразходване на сила от 8 000 мгвт/ч, само че и тогава енергийната система е издържала, добави Добрев.

Мисля, че имаме задоволително конфигурирани мощности. Правим изследване дали може да се изградят спомагателни нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, съобщи Делян Добрев. " Това не предрешава решение, обвързвано с оборудването за АЕЦ „ Белене “, за което няма решение. Трябва да има такова, тъй като въпросът не трябва да се отсрочва в делото. Арбитражното дело приключи преди година и половина и България е притежател на оборудването. Платихме оборудването на цена без спомагателни диалози. Още тогава предложих да се започва процедура по приватизация на плана ", разяснява депутатът.

По неговите думи има доста разновидности пред плана - продажба или смесено присъединяване на страната. Най-важното е държавната енергетика да не дава повече пари по плана, добави той. " Най-важното е договорката да се подписа на правилата на свободния пазар, тъй че страната и потребителите да не се натоварят с заплащания за задължения за закупуване на силата на преференциални цени. Инвеститорът да поеме риска от инвестицията и да продава на свободния пазар, без да му се подсигурява цена или изкупуване. Всичко останало би означавало страната, хората и бизнесът да се натоварят с в допълнение заплащане ", акцентира Добрев.

Газовият хъб " Балкан "

По думите на депутата планът се развива съгласно проектите. От Провадия до Сръбската граница най-вероятно ще се построи инфраструктурата, само че съгласно него по-важни са изследванията за газ в Черно море.

" Дано намерим толкоз доста газ, та да запълним Газовия хъб с български газ. Знаем сигурно, че в блок Хан Аспарух на север от Бургас до Румъния има въглеводороди. В този блок е открит петрол. Това, че компанията влага в блок „ Хан Аспарух “ значи, че там има капацитет ", съобщи още ръководителят на енергийната комисия.

" В рамките на идващите две години компанията, която прави проучвателните сондажи - „ Тотал “ и „ Репсол “, ще трпябва да ги довърши и евентуално ще подаде заявление към Министерството на енергетиката за концесия. В другия огромен блок „ Силистар “ процедурата също е сполучлива и е извоювана от „ Шел “, подсети Добрев. Те възнамеряват изследователски сондаж. Ако очакванията се оправдаят, това ще е най-хубавата вест за българската енергетика от последните 30 години ", сподели още Делян Добрев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР