На срещата на върха с регионалните лидери френският президент казва,

...
На срещата на върха с регионалните лидери френският президент казва,
Коментари Харесай

Макрон поля със студена вода надеждите за членство на Балканите в ЕС

На срещата на върха с районните водачи френският президент споделя, че мисълта за разширението " е отслабила Европа ".
Френският президент Еманюел Макрон изрази скептична записка по отношение на разширението на Европейския съюз с включването на страните от Западните Балкани - на срещата на върха, ориентирана към подсилване на връзките сред района и Европейски Съюз.
Коментарите на Макрон бяха разочароващи изключително за Албания и Македония, които се надяват на зелена светлина да стартират договаряния за присъединение към блока, откакто получиха утвърждение от Европейската комисия през април.
" Това, което сме виждали през последните 15 години, е път, който отслабва Европа всякога, когато мислим за нейното разширение. И не мисля, че вършим услуга на страните кандидатки или на самите нас, имайки механизъм, който към този момент няма правила и продължава да се стреми към по-голямо разширение ", съобщи Макрон пред кореспонденти на срещата на върха в българската столица София.
" Аз поддържам закрепването на Балканите в Европа и напредването към Европа. Но мисля, че би трябвало да погледнем към всяко ново разширение с доста нерешителност и суровост “, сподели Макрон.
" Не поддържам напредването към разширението, преди да разполагаме с цялата нужна сигурност и преди да създадем действителна промяна, която да разреши задълбочаване и по-добро действие на Европейския съюз ".
Балканите се върнаха в дневния ред на Европейски Съюз, защото водачите се разтревожиха от въздействието на други сили на южния му фланг, изключително Русия. Миграционната рецесия през 2015 година, по време на която стотици хиляди хора влязоха в Европейски Съюз по маршрута през Западните Балкани, също по този начин провокира съществено увещание за смисъла на района за стабилността на блока.
Но членовете на Европейски Съюз са разграничени по въпроса дали да заявят, че всичките шест страни от Западните Балкани на срещата на върха - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия - могат да се причислят към блока. Те имат разнообразни визии и във връзка с вероятната времева рамка за приемане на нови членове от района.
Сърбия и Черна гора към този момент вземат участие в договарянията за участие и Комисията позволи, че може да се причислят към Европейски Съюз до 2025 година - цел, обсъждана със забележителен песимизъм от някои длъжностни лица в Брюксел и държавните управления на страни от Европейски Съюз.
През 90-те години на предишния век Западните Балкани бяха наранени от война и гражданските безредици и Брюксел съобщи, че всички бъдещи членове на района би трябвало да се борят против корупцията и проведената престъпност и да подобрят демократичните си стандарти, с цел да имат опция да се причислят към блока.
Макрон се обрисува като един от най-предпазливите водачи на Европейски Съюз по въпроса дали да стартира ново разширение. Неговите забележки от през днешния ден звучат още по-строго, в сравнение с мненията, които направи в Европейския парламент, когато изложи позицията си предишния месец.
" Аз поддържам напъните на страните от Западните Балкани да имат засилен стратегически разговор и вероятност, да следваме промените, които се подхващат и да ги насърчаваме - само че без да сме небрежни или лицемерни ", добави той. /БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР