На среща в Алжир съседните на Либия държави отхвърлиха днес

...
На среща в Алжир съседните на Либия държави отхвърлиха днес
Коментари Харесай

Съседите на Либия отхвърлиха всяка външна намеса за уреждане на кризата

На среща в Алжир прилежащите на Либия страни отхвърлиха през днешния ден "всякаква външна интервенция " в раздираната от революция северноафриканска страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

По самодейност на Алжир на една маса седнаха външните министри на Тунис, Египет, Чад и Мали. Участваха също дипломати от Судан и Нигер, с цел да потърсят политическо решение на спора, който заплашва стабилността на целия район. На срещата участва и немският първи посланик Хайко Маас, който осведоми участниците за резултатите от интернационалната конференция на високо ниво, състояла се предходната неделя в Берлин.

Силите на Хафтар свалили турски дрон край Триполи

На конференция след форума ръководителят на алжирската дипломация Сабри Букадум сподели, че на срещата е била изтъкната нуждата Либия да се преглежда като единна страна и да се зачита суверенитетът на законните управляващи върху цялата й територия. Тази среща не е механизъм, а по-скоро опция за координиране на отзиви и съгласуване, с цел да може да се чуят гласовете на прилежащите страни на интернационален конгрес, изясни Букадум.

Алжирският външен министър сподели, че участниците отхвърлят всяка външна интервенция в Либия и са насърчили воюващите страни в Либия да разрешат вътрешната рецесия по кротичък метод. "Уверени сме в способността на либийците да преодолеят разликите си по пътя на разговора и на помиряването и да реализират политическо споразумяване ", акцентира Букадум и прикани в намирането на решение да бъдат включени също Африканският съюз и Организация на обединените нации.

Новият алжирски президент Абделмаджид Тебун, който беше поканен в на конференцията в Берлин, предложи да бъде хазаин на вътрешнолибийски разговор. Има заявления на Сарадж (премиерът на интернационално приетото либийско правителство), има заявления от страна на Хафтар (командващият източните сили), в които се отбелязва, че единственият фактор, който може да уреди казуса, е Алжир.

Помпейо и Ердоган са напуснали берлинската конференция за Либия

"Имаме тяхното доверие ", сподели през вчерашния ден Тебун на среща с публични и частни алжирски медии. "Всички упорстват за посредничеството на Алжир. Това е насърчително. Мирът в Либия е равноценен на мир вкъщи ни ", акцентира Тебун.

Либийското държавно управление на националното единодушие разгласи през днешния ден, че отваря още веднъж единственото настоящо летище в столицата Триполи - Митига, откакто през вчерашния ден то беше затворено поради ракетен обстрел и закани от силите на Хафтар да смъкват всеки аероплан, който лети над столицата. Летището затвори за няколко часа след детонацията на шест ракети в съседство. Въздушният трафик беше възобновен, само че вечерта отново беше спрян след обвинявания от представител на Хафтар към държавното управление на националното единодушие (ПНС), че го употребява за военни цели и като база за турските бойци, изпратени в поддръжка на ПНС.

Световни водачи се събират в Берлин за мирната конференция за Либия
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР