На среща на върха в Тирана, лидерите от Европейския съюз

...
На среща на върха в Тирана, лидерите от Европейския съюз
Коментари Харесай

ЕС отваря частично пазара си за страните от Западните Балкани

На среща на върха в Тирана, водачите от Европейския съюз предложиха нов проект за напредък на Западните Балкани, отваряйки елементи от единния пазар на Европейски Съюз за района и настоявайки за дълбоки промени преди пълноправното участие на шестте страни. Срещата, част от Берлинския развой, беше фокусирана върху интеграцията на Западните Балкани в единния пазар и поддръжката за зелената и цифрова промяна на района. За първи път този конгрес се организира в страна от самите Западни Балкани , заяви Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел бяха измежду висшите чиновници на Европейски Съюз, присъстващи на събитието. Участие обичайно взе  немският канцлер Олаф Шолц, до момента в който френският президент Еманюел Макрон беше показан от държавния секретар Лорънс Буун заради скорошния драматичен случай във Франция.

Фон дер Лайен разиска новия проект за напредък, който планува отваряне на нови търговски пътища в характерни браншове на общия пазар на Европейски Съюз за балканските страни. Той включва ограничения като свободното придвижване на артикули и услуги, автомобилния превоз, енергетиката, електрозахранването и единния дигитален пазар. Същевременно, балканските страни са призовани да приложат бързи промени, които да бъдат подкрепени от вложения. Европейски Съюз към този момент е мобилизирал 16 милиарда евро от общо обещаните 30 милиарда евро за вложения в района.

Съществуващите напрежения в района, изключително острият спор сред Сърбия и Косово, не престават да съставляват съществено безпокойствие за Европейски Съюз. В светлината на скорошния, Шолц прикани двете страни да възобновят разговора за нормализиране на връзките, наблягайки нуждата от съдействие и превъзмогване на дълготрайните спорове.

В подтекста на продължаващата война на Русия в Украйна, представителите на Европейски Съюз упорстваха балканските страни да преодолеят районните си разлики. Шолц акцентира, че всяко усъвършенстване в районното съдействие ще докара страните по-близо до стандартите на Европейски Съюз.

Фон дер Лайен означи новият проект за напредък като " доста мощен тласък " за икономическото отваряне на района, призовавайки за промени, които ще привлекат спомагателни вложения. " Само като работим дружно, ние ще доведем Западните Балкани тъкмо там, където принадлежат - в сърцето на Европейския съюз ", приключи тя.
 Милорад Додик желае Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в Европейски Съюз
Милорад Додик желае Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в Европейски Съюз

Поредна противоречива изява на босненския сръбски лидер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР