На снимката: Владимир ПутинДипломатическите усилия спасиха военното споразумение, което позволяваше

...
На снимката: Владимир ПутинДипломатическите усилия спасиха военното споразумение, което позволяваше
Коментари Харесай

Русия се върна в зърнената сделка с Турция, Украйна и ООН

На фотографията: Владимир Путин
Дипломатическите старания избавиха военното съглашение, което позволяваше на украинското зърно и други артикули да доближават до международните пазари, като през днешния ден Русия съобщи, че ще се придържа към съглашението, съобщи „ Асошиейтед прес “.

Руският президент Владимир Путин обаче предизвести, че Москва си резервира правото да се отдръпна още веднъж от съглашението, в случай че Киев реше да употребява морските коридори, с цел да организира офанзиви – нещо, в което Москва упрекна Украйна, с цел да употребява като предлог да се отдръпна от договорката.

„ Дадох инструкции на Министерството на защитата да възобнови пълноценното ни присъединяване в тази работа “, сподели Путин.

Руският водач похвали посредническите старания на Турция за връщане на договорката към естествен ход, както и „ неутралитета на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в спора като цяло “ и напъните му за „ гарантиране на ползите на най-бедните страни “.

През уикенда Русия прекрати присъединяване си в договорката за зърно, базирайки се на изказвания за нахлуване на украински безпилотен аероплан против черноморския ѝ флот в Крим. Украйна не пое отговорност за нападението, за което някои украински публични лица упрекнаха съветските бойци, че са боравили погрешно със личните си оръжия.
Продоволствена рецесия
Ердоган съобщи, че възобновената договорка още веднъж ще влезе в действие, като приоритет ще бъдат доставките за африканските страни, в това число Сомалия, Джибути и Судан.

Ръководителят на филантропичната работа на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи в понеделник, че 23% от общия товар, изнесен от Украйна в границите на договорката за зърно, е отишъл в страни с по-ниски или междинни приходи, които са получили и 49% от всички доставки на пшеница.

Путин обаче повтори по-ранните си изказвания, че 46% от зърното, изнесено от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Пивденни, е било предопределено за страните от Европейския съюз, вместо за по-нуждаещите се страни.

През юли Организация на обединените нации и Турция подписаха обособени съглашения с Русия и Украйна, с цел да подсигуряват, че Африка, Близкият изток и елементи от Азия ще получават зърно и други храни от Черноморския район по време на продължаващата към този момент осем месеца война на Русия в Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш приветства известието на Русия, с което договорката се връща в естествен ход. Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик съобщи, че Гутериш „ остава зает с премахването на оставащите спънки пред износа на съветски храни и торове “.

Украйна и Русия са основни международни експортьори на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други храни за разрастващите се страни, където доста от тях към този момент се борят с глада. Загубата на тези доставки преди сключването на съглашението за зърното докара до повишение на международните цени на храните и спомогна за изпадането на десетки милиони хора в беднотия, дружно с възходящите разноски за сила, отбелязва „ Асошиейтед прес “.

По данни на Организация на обединените нации съглашението от юли е довело до понижаване на международните цени на питателните артикули с към 15% по отношение на пиковата им стойност през март. След оповестяването на повторното присъединение на Русия към съглашението цените на фючърсите на пшеницата се намалиха с повече от 6% в Чикаго.

Най-малко една трета от изпратеното през последните три месеца зърно е било предопределено за Близкия изток и Северна Африка, до момента в който доста царевица е била изпратена за обичайния покупател Европа, сподели Джоузеф Глаубер, старши теоретичен помощник в Международния институт за проучване на хранителната политика във Вашингтон.

Той добави, че повече пшеница е отишла в Африка на юг от Сахара и на азиатските пазари, които стават все по-важни купувачи на украинско зърно.

Междувременно в Украйна хиляди домове в Киевска област и на други места останаха без ток, оповестиха публични лица в сряда, защото съветските безпилотни самолети и артилерийски удари продължиха да са ориентирани против енергийната инфраструктура на страната.

Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба съобщи, че 16 000 домове са без електричество, а дронове са атакували енергийни уреди в Черкаски регион южно от столицата, което е довело до спиране на електрозахранването.

Въпреки че електрозахранването и водоснабдяването в град Киев бяха възобновени, Кулеба не изключи дефицитът на електрическа енергия да продължи „ седмици “, в случай че съветските сили продължат да нанасят удари по енергийните уреди там. В обява в Telegram той упрекна съветските сили, че се пробват да провокират сериозна филантропична рецесия.

Прекъсвания на електрозахранването бяха регистрирани и в южните градове Никопол и Червоногрихоривка след „ огромна офанзива с дрон “, съобщи губернаторът на Днепропетровск Валентин Резниченко.

Двата града се намират на другия бряг на река Днепър от Запорожката атомна електроцентрала – най-голямото нуклеарно оборудване в Европа. От месеци Русия и Украйна си разменят обвинявания за обстрела на централата и покрайнините ѝ, за който нуклеарният контрол на Организация на обединените нации предизвести, че може да провокира радиационна заплаха.

Украинската държавна нуклеарна компания „ Енергоатом “ заяви, че Запорожската централа е включена още веднъж към електропреносната мрежа на страната, откакто съветски обстрел я принуди да разчита на генератори за изстудяване на отработеното нуклеарно гориво.

В документално изказване пресслужбата на „ Енергоатом “ заяви, че някои от осемте електропровода, обслужващи централата, са възобновени, само че не посочи броя им, като се базира на опасения от възобновяване на съветския обстрел, написа „ Асошиейтед прес “.

Тъй като шестте реактора не работят, централата разчита на външно електричество за изстудяване на отработеното гориво. Въпреки че Путин подписа декрет за прекачване на централата към съветска благосъстоятелност, украинският личен състав продължава да я ръководи.

Енергоатом неведнъж е призовавал за евакуиране на съветските сили от централата и за основаване на демилитаризирана зона към нея.

Компанията също по този начин съобщи, че съветски бойци са отделили хранилището за отработено нуклеарно гориво на централата и са почнали неуточнено строителство там. Тя твърди, че инспекторите от Международната организация за атомна сила – нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации, които участват на обекта от началото на септември, не са позволени в региона.

„ Руснаците строят неразбираеми неща в оборудването за предпазване на нуклеарно гориво. Те не пускат никого вътре, не оповестяват нищо “, обявиха от компанията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР