На снимката: Радомир Чолаков, председател на Комисията по правни въпросиКомисията

...
На снимката: Радомир Чолаков, председател на Комисията по правни въпросиКомисията
Коментари Харесай

В комисия ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс

На фотографията: Радомир Чолаков, ръководител на Комисията по правни въпроси
Комисията по правни въпроси в 48-мия Парламент отхвърли ветото на президента Румен Радев върху измененията в изборния кодекс. Въпросните промени, признати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, плануват завръщане на хартиените бюлетини във всички секции и ръчно преброяване и отчитане на машинните разписки. Ветото беше наложено от президента през вчерашния ден. Едва ден по-късно в комисия то бе отхвърлено.

Това, предстоящо, се случи с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Оттук нататък следва диспути по измененията в пленарна зала.

Президентът има право да върне за разискване в Народното събрание всеки признат закон, както направи в тази ситуация. За да бъде признат към този момент върнат законопроект, би трябвало да бъде гласуван от 121 депутати.

Това на процедура обаче не би било мъчно за ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, защото трите партии имат общо 127 народни представители в сегашния парламент.

Ако измененията в Изборния кодекс бъдат гласувани от Народно събрание още веднъж след ветото, наново признатият от Народното събрание закон за тях ще се обнародва от президента в 7-дневен период от приемането му, без право на наново несъгласие.

В рамките на дебатите в комисия депутатите от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Български напредък “ изрекоха позиции „ за “ ветото. Те още веднъж припомниха позициите си срещу хартиената бюлетина поради рисковете от изборни операции, които идват с нея.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР