На снимката: Наталия ГаврилицаМолдова е привикала руския посланик във връзка

...
На снимката: Наталия ГаврилицаМолдова е привикала руския посланик във връзка
Коментари Харесай

Проевропейското правителство на Молдова подава оставка, на фона на възможен инцидент с руска ракета

На фотографията: Наталия Гаврилица
Молдова е привикала съветския дипломат по отношение на случая с ракета от тази заран, съобщи „ Ройтерс “. На този декор през днешния ден министър-председателят на страната разгласи, че държавното управление ѝ подава оставка след бурни 18 месеца на власт.

Молдова показва, че най-малко една ракета е прелетяла над въздушното ѝ пространство на път за Украйна, предава организацията. По-рано през днешния ден тази информация беше изложена и от украинска страна.

В петък министър-председателят на Молдова Наталия Гаврилица разгласи, че държавното управление ѝ подава оставка след бурни 18 месеца на власт, белязани от стопански разтърсвания и последствията от войната на Русия в прилежаща Украйна.

„ Аз имам вяра в молдовския народ. Вярвам в Молдова “, съобщи тя на брифинг. „ Вярвам, че ще успеем да се оправим с всички компликации и провокации. “

Бившата руска република с население от 2,5 млн. души страда от внезапно покачващата се инфлация и предходната година беше затруднена от притока на украински бежанци.

Тя също по този начин претърпя спирания на електрозахранването след съветските въздушни офанзиви против украинската енергийна инфраструктура и се бори да преодолее зависимостта си от съветския газ.

Протестите избухнаха поради повишението на цените, изключително на газа от Москва, което Кишинев дефинира като част от спонсорирана от Кремъл акция за дестабилизиране на държавното управление.

Гаврилица пое поста през август 2021 година, откакто нейната проевропейска Партия на действието и солидарността си обезпечи болшинство в Народното събрание с мандат да почисти корупцията.

Миналата година водачите на Европейския съюз одобриха Молдова като претендент за участие в дипломатически успех за президента Мая Санду, която беше определена през 2020 г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР