На снимката: Иван ГешевТой казва, че ще участва в Националната

...
На снимката: Иван ГешевТой казва, че ще участва в Националната
Коментари Харесай

Молитвена закуска във Вашингтон, но без Гешев. Организаторът: Той не е поканен

На фотографията: Иван Гешев
Той споделя, че ще взе участие в Националната молитвена закуска във Вашингтон, само че уредниците не знаят да са го канили. Появи се на събитие в Конгреса, паралелно до опозиционните политически водачи на Косово. Въпросите за визитата на основния прокурор Иван Гешев стават повече от отговорите.

„ Не е поканен “. Това е късият отговор, който Свободна Европа получи от уредника на Националната молитвена закуска във връзка известието, че българският основен прокурор ще участва на събитието.

Прокуратурата заяви, че Иван Гешев е в Съединените щати „ за присъединяване в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън “.

Националната молитвена закуска е обичайно събитие, проведено от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място водачи от Съединени американски щати и света, а настоящият американски президент ги приветства.

Тази година закуската се провежда по нов метод – тя няма да се организира в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ; ще участват единствено конгресмени, които имат право на един придружител; няма да има сервирана закуска, а кетъринг на крайник. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към присъстващите.
Иван Гешев не е поканен
за това събитие, сподели пред Свободна Европа неговият уредник. Това е някогашният сенатор Марк Прайър, който от тази година е отпред на нова фондация, която дава отговор за обичайните закуски. Те се организират всеки първи четвъртък на февруари от 1953 година насам.

Българският основен прокурор ще има „ поредност от срещи “ и ще взе участие в „ интернационалните конгреси “, оповестиха от неговия офис. Прокуратурата популяризира известие и фотоси от полемика с конгресмени, на която участват няколко десетки политици от разнообразни страни, измежду които и българският основен прокурор.

Така несъмнено е единствено едно – Иван Гешев е във Вашингтон. Не е известна програмата му, нито в кои институции ще има срещи.
Посолството на Съединени американски щати в България се разграничи
от това посещаване, а уредникът на Националната молитвена закуска не е чувал за него и на процедура опроверга оповестената цел на пътуването.

Държавният департамент във Вашингтон сподели, че няма да отговори на въпросите за визитата на Гешев, а Министерството на правораздаването във Вашингтон – чийто началник е и основен прокурор в Съединени американски щати – не дадоха отговор на питането на Свободна Европа. Не отговори и пресцентърът на българското държавно обвиняване.

В известието на българската прокуратура се споделя, че Гешев ще взе участие в закуската, „ която се дава от американския президент Джо Байдън “. Държавният глава на Съединени американски щати в действителност не дава закуска и не е уредник на събитието. Това е новосъздадената фондация „ Национална молитвена закуска “, ръководена от някогашния сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър, който през днешния ден е измежду водещите юристи във Вашингтон.

„ Благодаря ви за питането. Той [Гешев] не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая “, отговори сенатор Прайър по имейл на въпрос на Свободна Европа.

По същото време във Вашингтон е планувано друго събитие, проведено от някогашни и сегашни сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските до момента. Това е така наречен Международна фондация, известна и като „ Семейството “. Сред нейните деятели са и конгресмените републиканци Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Прокуратурата заяви, че Гешев е във Вашингтон по тяхна покана.

Попитахме пресцентъра на прокуратурата на кое тъкмо събитие ще взе участие Гешев, само че не получихме отговор. Не получихме отговор и на въпроса в какви други събития ще взе участие основният прокурор в американската столица.

На уеб страницата на прокуратурата в сряда се появи известие за
присъединяване на Гешев в полемика
в една от постройките на Конгреса, където участват политици от Югоизточна и Източна Европа.

На фотосите Гешев седи паралелно до водачите на опозицията в Косово. До него са Мемли Красничи, водач на опозиционната Демократическа партия на Косово, учредена от Хашим Тачи. В обява във Facebook Красничи споделя, че проведената от двамата конгресмени полемика е била модерирана от Фатмир Медиу, водач на опозиционната Републиканска партия в Албания.

Това се удостоверява и от туит на Пийт Сешънс, който е разгласил фотоси от събитието. На председателското място паралелно до него е Фатмир Медиу. Сешънс написа, че задачата на събитието е да се сътвори „ общ фронт от съдружници против Китай и Русия “.

На оповестените от Сешънс фотоси Гешев не се вижда. На изпратените от прокуратурата в София фотоси се вижда, че в съседство на Гешев седи и Рамуш Харадинай,
някогашен министър председател на Косово,
който беше разпитван и оневинен от трибунала в Хага за закононарушенията в някогашна Югославия. Той е някогашен пълководец от Армията за избавление на Косово и сподвижник на някогашния президент на страната Хашим Тачи, който беше упрекнат в Хага за военни закононарушения.

Според българската прокуратура Гешев е срещнал „ американските конгресмени и техните посетители от Югоизточна Европа с
дейната роля на българската прокуратура
по противопоставяне на съветските разследващи служби на територията на Република България и на Балканите “.

След събитието Гешев се е снимал с двамата конгресмени, които провеждат събитието – Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс, като им е подарил плакети на прокуратурата.

В известието на прокуратурата се споделя, че тематиката на полемиката е „ последствията от съветската експанзия в Украйна “, а в известия на самите уредници става дума освен за съветската експанзия, само че и за „ зловредното въздействие на Китай в Европа “.

Сайтът Bird.bg разгласява писмото покана за събитието, подписано от двамата конгресмени. В него написа, че „ който демонстрира интерес да участва на събитието “, би трябвало да изпрати имейл до помощник на уредниците.

Според изявления в албански и косовски медии, политиците от тези страни също споделят, че са във Вашингтон за присъединяване в Националната молитвена закуска. Съобщението на прокуратурата още веднъж споделя, че Гешев е там „ за присъединяване в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент “. Това към този момент беше опровергано от уредника.

Робърт Адерхолд е обичаен хазаин на задгранични водачи, които посещават Вашингтон. Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също е бил по негова покана там и е разгласил фотоси с него.

През 2017 година тогавашният кмет на Пловдив Иван Тотев и Цветан Цветанов провеждат в града „ Балканска молитвена закуска “, на която участва и конгресмен Адерхолд.

Според Вашингтон поуст този кръг американски конгресмени провежда и тази година събитие, за което употребява етикета „ Национална молитвена закуска “. То се споделя публично „ Събиране за Националната молитвена закуска “, ще се организира в хотел Вашингтон Хилтън на Кънектикът авеню, където се чакат стотици посетители. В програмата е планувано участниците да проследят на екран обръщението на президента Джо Байдън от същинската Национална молитвена закуска.

Не получихме отговор от прокуратурата дали това е събитието, на което взе участие Гешев.
Отношенията сред Гешев и Съединени американски щати
Гешев посети Съединени американски щати още през есента на 2019 година, до момента в който беше заместител на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. Двамата бяха във Вашингтон дружно с тогавашните ръководители на ДАНС, външното и военното разузнаване малко преди избора на Гешев за основен прокурор.

Според дипломатически източници на Свободна Европа онази аудиенция е била част от „ рутинни съвещания сред правоохранителните органи “ на двете страни, а не „ някакво обръщение, без значение в каква посока “.

Непосредствено преди Нова година Гешев пък стана обект на директни рецензии от американския конгресмен Уорън Дейвидсън. Той прикани финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън за наказания против българския основен прокурор поради „ крещящо неуважение “ по отношение на към този момент наложените американски наказания по световния закон „ Магнитски “.

През юли 2021 година Съединени американски щати глобиха за корупция депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и обвинения по редица обвинявания в България предприемач Васил Божков, който се намира в Дубай. Прокуратурата обаче проверява само Божков.

През предходната седмица от американското посолство в София разяснява пред „ Сега “, че Вашингтон не е изпращал публична покана на Гешев. Дипломатическото посланичество на Съединени американски щати съобщи, че „ американското държавно управление не взе участие в организацията на това посещаване “ в отговор на питане на изданието.

Американската посланичка Херо Мустафа прикани пред бТВ българският парламент най-сетне да одобри механизъм за без значение следствие на основния прокурор. Това е европейска рекомендация на 13 години, която е и измежду изискванията в Плана за възобновяване на България. Предложеният от служебния кабинет механизъм обаче беше надали ще бъде подложен на дефинитивно гласоподаване в този парламент, който се чака всеки миг да бъде разхлабен.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР