На снимката: Христо Панчугов.Президентът Румен Радев е узурпирал почти изцяло

...
На снимката: Христо Панчугов.Президентът Румен Радев е узурпирал почти изцяло
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Президентът е узурпирал властта. Държи се изключително неразбираемо

На фотографията: Христо Панчугов.
Президентът Румен Радев е узурпирал съвсем напълно българската власт. Това съобщи пред БНР политологът Христо Панчугов.

Според него Радев стартира да се държи извънредно неясно.

„ Неговите изявления и внушения, странната линия в последната година, са освен неразбираеми, само че стартират да бъдат нездравословни “, счита политологът.

„ За мен по-важно в този миг е дали новото обединяване (б.р. сред Политическа партия и ДБ) ще откри силите и инструмента, през който да върне доверието на българските жители в парламентаризма. Да спре това узурпиране на власт от страна на президентската институция и най-важното –
да спре разпространяването на нездравословния роман,
който излиза от тази институция. Разказ, който бива уплътняван през последните месеци извънредно усърдно – разказът за това по какъв начин надали не България прави нещо неприятно, когато поддържа една самостоятелна нация в борбата й за оцеляване. Разказ, който слага основите на парламентаризма като нещо, което по скоро разрушава в сравнение с подкрепя българската политика. Разказ, който непроменяемо води през няколко референдума към това българските жители да стартират да харесват някакъв различен вид ръководство, а не демокрацията. Това е разказът, който излиза от президентската институция и на който ние би трябвало да се противопоставяме всекидневно “, разяснява той в предаването.

По думите му в последните 3 месеца нито една политическа групировка не е направила нещо, с цел да отвоюва назад въздействието на Народното събрание от „ сивата зона, в която се намираме спямо Конституцията и по отношение на властта сама по себе си “.

Историята е посочила, че листите са това, което непроменяемо разделя политическите обединения, акцентира Панчугов.

„ Много дребен път беше извървян сред решението да се прави коалиция и момента, в който трябваше да се редят листите. Вместо това имахме 3 месеца парламентарно държание, което не показваше някак си концепцията за обединяване сама по себе си “.
Панчугов сложи и въпроса
дали тази коалиция се отваря към групите, които все още не гласоподават.

Ефект от новата порция „ Магнитски “ евентуално ще има, разяснява Христо Панчугов. Според него казусът препотвърждава към този момент съществуващи настройки в българското общество. По думите му обаче това не е мотивация за гласоподаване и няма да отвори към нови групи български гласоподаватели. Големият въпрос е какво вършим с тези 60% от гласоподавателите, които не гласоподават, посочи той.

Политологът дефинира двата референдума – на Има Такъв Народ и на „ Възраждане “, като „ вик за оцеляване “. Според него референдумът на Има Такъв Народ цели да върне партията в политиката. Той обаче се съмнява, че това ще стане.

„ Усещането, че болшинството от българските жители могат да се произнесат по тематика, която е много комплицирана, е извънредно нездравословно. В обстановката на публични разделения тези референдуми не дават отговор на значимите въпроси “, уточни Панчугов и добави, че те не дават отговор на въпроса – какво се предлага по-късно.

„ Говорим за неправилното схващане – по какъв начин едни подготвени модели от други политически системи могат просто да бъдат взети и да бъдат поставени в нашия. Нашето общество не е стигнало до концепцията за президентска република и на фона на всичко, което се е случвало по време на комунистическия режим “, приключи Панчугов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР