На сесия на Комитета за световното културно наследство през 2023

...
На сесия на Комитета за световното културно наследство през 2023
Коментари Харесай

Георги Шишманидов: Няма подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО

На сесия на Комитета за международното културно завещание през 2023 година следва да се прегледа по какъв начин се извършват рекомендациите на комитета за разработване на документите за запазване и ръководство на културното завещание на Несебър. Ако до тогава българската страна не е изпълнила най-малко част от тези рекомендации, има възможност Несебър да бъде вписан в листата на културното завещание в заплаха . Това разясни в изявление в предаването " Хоризонт до обед " инж. Георги Шишманидов, ръководител на съдружие " Месемврия 2020 ".
Създават се настроения против локалната общественост и жителите на Стария Несебър, счита Шишманидов, който изиска право на отговор след изявление за БНР с проф. Тодор Кръстев, където съгласно него са прозвучали изказвания, внушаващи " неправилна визия ".

Пред БНР Георги Шишманидов съобщи, че макар напрежението сред локалните и държавните институции във връзка на рестриктивните мерки за застрояване в старинната част на града, " никой от жителите не е подписвал, провел или представял някъде петиция за излизане на града от листата на ЮНЕСКО ".

Шишманидов опроверга медийни изявления отпреди години, че има такава подписка.

" Винаги може да се откри някой, който да каже, че желае да излезе от ЮНЕСКО, само че болшинството от моите съграждани това ги наскърбява . "

Желанието на локалните поданици е да се построи визия за стабилно развиване на Несебър , заключи той. 

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР