На сайта на Асоциацията може да се направи справка дали

...
На сайта на Асоциацията може да се направи справка дали
Коментари Харесай

Проф. Румяна Стоилова: Липсата на информация за представителността на едно социологическо проучване е риск

" На уеб страницата на Асоциацията може да се направи информация дали дадена социологическа организация съществува. Важно е кой е поръчал проучването . Едно проучване коства сред 10 000 и 12 000 лв. и е инвестиция, по тази причина този фактор е индикативен ". 

Това акцентира пред БНР проф. Румяна Стоилова, ръководител на Българската социологическа асоциация, по тематиката - по какъв начин социологическите организации могат да трансформират настройките за вота и по какъв начин да разпознаем операции. 

Тя акцентира, че е значимо да сме деликатни и да наблюдаваме къде се появява дадена информация за проучване

" Според изследване на сътрудник от УНСС - основен помощник доктор Мариета Христова, непосочено финансиране има при едно или две от общо над 30 проучвания за всеки един от изборите през тази година . Повече от половината организации са посочвали лично финансиране. Гражданите би трябвало да бъдат по-внимателни, когато виждат лично финансиране ". 

В предаването " 12+3 " проф. Стоилова уточни, че " когато се четат резултати от проучване, е значимо дали то е представително и по какъв начин са подбирани респондентите ". 

" В проучването на доктор Христова е маркирано, че при повече от половината от проучванията, извършени през тази година, липсва информация за представителност , а единствено представителни проучвания дават опция фактически да се приказва за всички гласоподаватели в България, които имат право на глас. Представителната информация значи, че всеки с право на глас, има идентичен късмет да попадне в извадката, по тази причина резултатите от анкетите по телефона не са изключително надеждна информация. Липсата на информация за това дали проучването е представително е рисков миг . Особено е рисков, когато е обвързван с условието за допустимата неточност. Посочването на допустимата неточност е значимо, с цел да знаем по какъв начин да интерпретираме тези резултати - разлики от по 1% ". 

По думите ѝ - за достоверна информация би трябвало да се наблюдават няколко организации, отклоненията сред тях и до каква степен в предишното те са имали познати резултати

Интервюто с проф. Румяна Стоилова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР