На съвместно заседание на двете камари парламентът на Казахстан прие

...
На съвместно заседание на двете камари парламентът на Казахстан прие
Коментари Харесай

Преименуваха столицата на Казахстан

На взаимно съвещание на двете камари Народното събрание на Казахстан одобри закон за преименуване на държавната столица Астана на Нурсултан в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, съобщи ТАСС.

Членовете на Мажилиса (долната камара) и Сената (горната) единомислещо гласоподаваха в поддръжка на предлагането. Законът се счита за признат и в този момент следва той да бъде подписан от президента.

Вчера Нурсултан Назарбаев , който ръководи страната от 30 години, разгласи, че се отдръпва от президентския пост, само че остава ръководител на Съвета за сигурност и водач на ръководещата партия " Нур Отан " ( " Светло родно място " ).

Съгласно конституцията изпълняващ длъжността президент до края на мандата стана ръководителят на Сената Касим-Жомарт Токаев, който по-рано през днешния ден постави клетва.

На взаимно съвещание на двете парламентарни камари Токаев предложи столицата към този момент д а се назовава Нурсулта н, с цел да се увековечи името на първия президент.-->

За ръководител на Сената на мястото на Токаев през днешния ден беше определена най-голямата щерка на Назарбаев - Дарига.
Астана доби популярност в последно време като хазаин на мирни договаряния за Сирия, напомня Асошиейтед прес. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР