На съвместна пресконференция с британския външен министър Джеймс Клевърли Билстрьом

...
На съвместна пресконференция с британския външен министър Джеймс Клевърли Билстрьом
Коментари Харесай

Швеция твърди, че е изпълнила всички условия на Турция

На взаимна конференция с английския външен министър Джеймс Клевърли Билстрьом сподели, че с приемането на нов закон срещу тероризма страната му е изпълнила последните условия за присъединение към НАТО, записани в тристранното съглашение сред Финландия, Швеция и Турция.

" Наскоро в Швеция влезе в действие нов закон, който направи незаконно присъединяване по какъвто и да било метод в терористични организации ", съобщи шведският министър. " По този метод ние изпълняваме последната част от съглашението ", посочи той.

Опасявайки се, че биха могли да станат цел на Москва, откакто Русия нахлу в Украйна предходната година, Швеция и Финландия се отхвърлиха от обичайния си боен неутралитет и желаеха отбрана под чадъра за сигурност на НАТО, като подадоха молби за присъединение към алианса.

През април Финландия стана 31-ата страна членка на най-голямата организация за сигурност в света.

Турция и Унгария обаче бавят утвърждението на участието на Швеция. Официални представители от НАТО чакат, че Унгария ще последва Турция, откакто Анкара отдръпна своите възражения.

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е провел нови диалози по отношение на шведската кандидатура с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с високопоставени чиновници от Швеция и прилежаща Финландия.

" Споразумяхме се да свикаме среща на високо ниво в Брюксел преди срещата на върха " (на алианса) в литовската столица Вилнюс, която стартира на 11 юли, съобщи Столтенберг пред кореспонденти. " Целта е да реализираме прогрес по приключването на процедурата по присъединение на Швеция към НАТО ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР