На съвета е решено при установяване на наличен обем под

...
На съвета е решено при установяване на наличен обем под
Коментари Харесай

Екоминистерството с извънреден Координационен съвет по водите

На съвета е решено при определяне на разполагаем размер под 50% на язовирите, употребявани за питейно водоснабдяване или друго предпочитано водовземане като напояване, Министерство на околната среда и водите да подхваща ограничения за ограничение на потреблението за други цели - индустрия и енергетика, и други
Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден свика ексклузивен Координационен съвет по водите по отношение на ограничението на използването на вода от язовири, предопределени за питейно-битово водоснабдяване, с под 50% разполагаем размер.

Към края на ноември със запълняемост под 50 на 100 са язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино ". Затова на срещата са били поканени представители на общините Сливен, Антоново, Бобов дол и Дупница. Присъствали са представители на виновните министерства, както и шефовете на басейновите дирекции - Западнобеломорски, Източнобеломорски и Черноморски регион. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Координационният съвет е упълномощил на басейновите дирекции да насочат наставления към ВиК операторите да актуализират описите със стопанисваните от тях водоизточници и да приведат разрешителните в сходство с условията на Закона за водите. В случай на ограничение на водоподаването, ВиК операторите би трябвало да подхващат дейности за прекосяване към аварийни повърхностни и подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции. Тези инструкции би трябвало да бъдат дадени от Министерство на регионалното развитие и общините, които взаимно да предложат стратегия за понижаване на течовете и загубите във водопреносните мрежи, тъй че естественият запас да бъде дейно употребен.

Според министър Нено Димов ограничението на водовземането от язовири не може да реши дълготрайно казуса, по тази причина напъните би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на загубите на вода и възстановяване на публичното водоснабдяване. По думите му гарантирането на питейно-битовите потребности на популацията са приоритет. Димов е предизвестил, че сега се разисква европейска инструкция, която ще сложи задача пред страните от Европейски Съюз течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23 на 100. При нас загубите са много по-съществени и в случай че тази инструкция стане факт, ще имаме малко време да осъществим условията.

От басейновите дирекции са показали, че трите проблематични язовира не са единствените източници за водоснабдяване на обслужваните селища. Тяхна опция могат да са подземните и повърхностните води, според издадените разрешителни.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР