На състоялото се на 24 май 2023 г. заседание Европейският

...
На състоялото се на 24 май 2023 г. заседание Европейският
Коментари Харесай

Окончателно: ЕКЗД прие насоки за изчисляването на административните глоби

На състоялото се на 24 май 2023 година съвещание Европейският комитет по отбрана на данните /ЕКЗД/ одобри окончателния текст на Насоки 04/2022 по отношение на изчисляването на административните санкции, оповестиха от Комисия за отбрана на персоналните данни /КЗЛД/.

Насоките включват хармонизирани „ насочни точки ” и имат за цел да уеднаквят методологията, която органите за отбрана на данните употребяват при пресмятане на налаганите от тях санкции . Вземат се поради три детайла: категоризиране на естеството на нарушаванията, тяхната тежест и оборота на съответния бизнес.

Насоките дефинират методология от 5 стъпки , като се взема поради броят случаи на наказуемо действие, което е допустимо да докара до голям брой нарушения; началният миг за пресмятане на глобата; утежняващи или смекчаващи фактори; законови максимуми на глобите; съблюдаване на условията за успеваемост, възпиращ резултат и пропорция.

След извършената социална консултация към насоките е прибавен анекс, съдържащ таблица, обобщаваща методологията, както и два образеца за практическо приложение. Таблицата и образците са единствено за илюстрация и би трябвало да се четат дружно с насоките. Тези насоки са значимо допълнение към рамката, която ЕКЗД построява за по-ефективно съдействие сред органите по отбрана на данните по трансгранични случаи, което е стратегически приоритет за Комитета.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР