На събитието, което се проведе в заседателната зала на Общински

...
На събитието, което се проведе в заседателната зала на Общински
Коментари Харесай

Във Видин подложиха на обществено обсъждане проекта за Правилник за устройството и дейността на РИМ

На събитието, което се организира в заседателната зала на Общински съвет – Видин, участваха заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, шефът на Регионалния исторически музей Христина Кирилова, чиновници от институцията, специалисти от общинската администрация, медии.

„ Предложеният план отразява промените и допълненията на Закона за културно завещание (ЗКН) и използваната подзаконова нормативна уредба и цели функционално разширение на активността на музея, което ще бъде реализирано посредством препоръчаната нова конструкция. Също по този начин в него се регламентират издателската, научната, библиотечната и фондовата активност на музея “, сподели Борисова при откриването на срещата.

Промяната в Правилника се постанова, защото настоящият все още е признат през 2010 година и има потребност от осъвременяване, изясни Христина Кирилова. Намеренията на музея са да бъде основано профилирано звено, което да се състои от експерти с научна степен. В момента петима чиновници имат докторска степен и се чака до края на месец април още един да придобие такава степен. Това разрешава основаването на научна група.

Има концепция за основаване и на публицистична гилдия - действен орган с съществена задача да провежда издаването и поддържането на високо научно равнище на „ Годишник на РИМ – Видин “ и други издания.

От Регионалния музей акцентираха нуждата от откриване на нови позиции като заместник-директор, както и от действие на Дирекционен съвет, в състава на който да се включат ръководители и уредници от отделите. Планира се основаване на отдел „ Фондове, библиотека и теоретичен списък “, защото сега институцията няма единна библиотека.

„ Има нужда от тази смяна. Музеят би трябвало да разшири своята конструкция. Правилникът ни би трябвало да се осъвремени и да прибавим всичко, което е належащо, с цел да може РИМ - Видин да работи обикновено “, сподели в умозаключение Христина Кирилова. Тя добави, че сега чиновниците в музея са 28 и има потребност от още хора.

Материалите от разискването са оповестени на Интернет страницата на Община Видин: www.vidin.bg - категория „ Общински съвет “, раздел „ Проекти на нормативни актове “. Предстои внасяне на предложение по отношение на плана за Правилник на съвещание на Общински съвет – Видин.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР