На редакционна имейл на Искра.бг пристигна писмо от във връзка

...
На редакционна имейл на Искра.бг пристигна писмо от във връзка
Коментари Харесай

Вижте коя е фирмата, която трябваше да получи банани и 169 кг кокаин

На публицистична имейл на Искра.бг дойде писмо от във връзка със хванатото огромно количество кокаин на Пристанище „ Бургас “ . В него се показва, че компанията, която е трябвало да получи контейнера, в който е била укрита дрогата, е ИнтерЦитрус ООД .

Припомняме, че през 2019 година беше намерено огромно количество кокаин в хранилища на същата компания в Бургас . Тогава пратката пристигна в страната ни с транспортен съд под либерийски байрак на интернационалната корабна компания MMC от Еквадор през Италия. На 17 август 2019 година служащ разфасовал банани , когато намерил няколко пакета, в които се оказало, че има чист кокаин . Той незабавно алармирал полицията, която почнала следствие.

Тогавашната процедура от 400 тона банани пристигнала в склада на 31 юли 2019 година по нейна поръчка. Пакетите с дрогата са били открити в кашоните с плодовете, до момента в който служащите ги приготвяли за комерсиалната мрежа . Те разказали, че пакетите били покрити с железно фолио.

Кокаин. Снимка: Апелативна прокуратура – Бургас

През 2019 година от Окръжната прокуратура оповестиха, че пазарната цена на хванатия опиат е 2 650 000 евро . Тогава по документи е открито, че в пратката вземат участие 32 еквадорски ферми . От баркодовете на кашоните трябваше да се откри тъкмо в кои е комплициран кокаинът.

На 25 март тази година източник на Искра.бг заяви, че на Пристанище „ Бургас “ са хванати. Последва брифинг на идващия ден, на който стана ясно, че дрогата е пристигнала на „ Пристанищен комплекс „ Бургас “, само че не на държавното пристанище “ . Контейнерът е бил разтоварен , като е последвала инспекция . По време на нея наличието е било разтоварено, а по-късно е бил тестван и самият резервоар. Наркотикът е открит във фабрично направена стена зад елемента на хладилния резервоар.

Наркотици. Снимка: Апелативен съд-Бургас

„ Контейнерът е бил претрупан с цитрусови плодове, банани, и в него са открити въпросните 150 пакети с наркотични субстанции. Оттук насетне доказателствената задача, която би трябвало да реши досъдебното произвеждане в хода си, е за къде са предопределени плодовете и за къде е предопределена пратката. Тоест огромният въпрос, който следва да разгадаем и в тази връзка апелирам да съобразите, че следствието е едвам на 2 дни, е за къде са били предопределени въпросните наркотични субстанции – дали за вътрешния пазар или за чужбина “, оповестиха управляващите.

Наркотици. Снимка: Апелативен съд-Бургас

Според прокурор Георги Чинев вносител на бананите е най-голямата компания у нас за търговия с цитрусови артикули , само че не уточни името й.

„ Има вносител на стоката, разбирайте плодовете – бананите, което най-общо можем да кажем е, че е българско комерсиално сдружение. На този стадий не е открита съпричастност на чиновници от компанията или на някой от ръководещите я към процесната незаконна предприемчивост “ , обявиха още управляващите.

От Искра.бг потърсихме за коментар ИнтерЦитрус ООД. На телефона, посочен в уеб страницата им, ни дадоха отговор, че беседваме с представител на счетоводството и той не може да разяснява случая. Помолихме да ни дават телефонен номер на човек, от който можем да вземем коментар, само че ни отвърнаха, че избират те да ни върнат позвъняване , защото единият началник на ИнтерЦитрус ООД бил в отпуск , а другият – командирован . Нито потвърдиха, нито отхвърлиха, че точно те са същата компания от 2019 година

Към момента на правене на публикацията, не сме получили позвъняване от ИнтерЦитрус ООД . Оставаме разполагаем за коментар от тяхна страна.

Кои са ИнтерЦитрус ООД?

ИнтерЦитрус ООД е учредена през 1991 година . Фирмата има представителства в най-големите градове в България – София , Пловдив , Варна и Бургас .

В представянето им е посочено, че компанията е  един от най-големите вносители на пресни плодове в България . Благодарение на построената лична комерсиална мрежа, внасяните от тях артикули се продават на територията на цялата страна.

Значителна роля за триумфа на компанията е изиграло високото качество на предлаганите от нас артикули, написа още в уеб страницата им. Качеството е било и остава главният аршин при установяване на доставчиците им. Болшинството от тях са известни международни компании , предлагащи висококачествена продукция, с което са се утвърдили като съществени техни търговски сътрудници.

Плодовете които оферират идват както от прилежащи на България страни като Гърция и Турция, по този начин и от далечни като ЮАР, Чили, Еквадор, Колумбия, Коста рика, Аржентина и други От 2018 година компанията работи и с БИО банани .

Заплаха в Еквадор: Наркокартели употребяват банановата промишленост за транспорт на кокаин

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР