На Разпети петък католически фанатици във Филипините, които пресъздават последните

...
На Разпети петък католически фанатици във Филипините, които пресъздават последните
Коментари Харесай

Филипински фанатици почетоха Разпети петък със самобичуване и разпятие

На Разпети петък католически фанатици във Филипините, които пресъздават последните мигове на Исус Христос, биват приковани на дървени кръстове, а други са бити до кръв в рискови прояви на религиозна лоялност.


Докато множеството филипинци отиват на черква или прекарват празника със фамилията си, стотици се събират в селата към град Сан Фернандо, северно от Манила, с цел да гледат по какъв начин мъжете се самонаказват в опит да изкупят греховете си или да търсят чудеса от Бога, съобщи Агенция Франс Прес.

Десетки гологлави чудаци, облечени в черни наметала и венци от лозови пръчки, вървяха боси по прашните и тесни улици, ритмично биейки гърбовете си с бамбукови ленти, вързани за въжета, а кръвта им мокреше горната част на панталоните и пръскаше феновете.

" Това е за сина ми, който е епилептик ", сподели Джоел Юток, който има татуирано името на 13-годишния си наследник на гърдите си.

31-годишният Юток сподели, че синът му не е получавал припадък през осемте години, откогато е почнал да взе участие в бичуването на Разпети петък.

С бичуването се слага началото на уличните представления, изпълнявани от благочестиви поданици.

В село Сан Хуан невисок, жилест мъж с бяла коса, който играе ролята на Исус Христос, и още двама души са завлечени от съседи, облечени като римски центуриони, до издигната могила, където на земята са сложени дървени кръстове.

Докато феновете снимат с мобилните си телефони, в дланите им са забити трисантиметрови пирони, а по-късно кръстовете са издигнати отвесно.

Няколко минути по-късно кръстовете са спуснати на земята и пироните са извадени.

" Ще продължа да върша това, до момента в който съм жив, до момента в който тялото ми е в положение да го прави. Това е моята клетва ", споделя 67-годишният пенсиониран риболовец Вилфредо Салвадор, който стартира да играе ролята на Исус Христос в инсценировките на разпятието преди 16 години след душевен срив.

" Това е нищо. Понякога заздравява след един ден и съм в положение да мия чинии и да се окъпвам ", споделя Салвадор за раните си.

Екстремните дейности са осъждани от Католическата черква и здравните специалисти.

Тази седмица филипинското министерство на опазването на здравето прикани обществеността да " заобикаля дейности или ритуали, които водят до физически пострадвания ".

" Присъединяваме се към пастирските упътвания на нашите религиозни водачи, които насочват всички към религиозни практики, които са безвредни и здравословни ", се споделя в изказването./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР