На различни места в Република Северна Македония, под мотото Обединени

...
На различни места в Република Северна Македония, под мотото Обединени
Коментари Харесай

Северна Македония чества Денят на независимостта

На разнообразни места в Република Северна Македония, под мотото " Обединени в свободата ", ще бъде маркиран 8 септември - Ден на независимостта. 

Централното тържествено честване ще се организира от 19:30 ч. локално време на платото до парк „ Ибни Пайко ”, където ще приказва министър председателят на страната Димитър Ковачевски. Предвидена е и музикална стратегия, оповестяват от държавната пресслужба. 

Началото на отбелязването на 31-та годишнина от независимостта на Северна Македония ще стартира в 8.45 ч., когато държавна делегация отпред с премиера Димитър Ковачевски, в която са включени Артан Груби - вицепремиер и министър за политическата система и връзки сред общностите, министърът на защитата Славянка Петровска, министърът на опазването на здравето Беким Сали, както и министърът на превоза и известията Благой Бочварски, ще отдадат респект и ще положат свежи цветя на гробовете на някогашните президенти на страната Киро Глигоров и Борис Трайковски.

От 10.00 часа на тържествена гала във ”Вила Водно ” президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, в наличието и на премиера Ковачевски, ще връчи държавни ордени на четирима заслужили спортисти.

В градския парк е проведена стратегия с присъединяване на Театъра за деца и младежи, които ще показват куклено шоу, ще бъдат показани и тактически демонстрационни учения на подразделенията на армията на Република Северна Македония и министерството на вътрешните работи, а министърът на защитата Славянка Петровска и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски ще създадат изказвания.

От 11.00 часа в цялата страна стартира и „ Ден на отворените порти за жители “, в границите на който е обезпечен безвъзмезден вход за жителите в доста културни институции, музеи и галерии. Денят е неработен за цялата страна, оповестиха от министерството на труда и обществената политика.

На 8 септември 1991 година се организира референдум за оповестяване на самостоятелност на страната, която дотогава е в рамките на СФРЮ. При изборна интензивност 75,7 % и утвърждение от 96,4 % от гласувалите, Народното събрание афишира самостоятелност на страната с решение от 17 ноември 1991 година и стартира развой на обособяване от федерацията. 

България е първата страна, която на 15 януари 1992 година  признава новата страна под конституционното й име.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР