На работна среща в Министерството на образованието и науката бе

...
На работна среща в Министерството на образованието и науката бе
Коментари Харесай

В Бургас ще се обучават приложни програмисти

На работна среща в Министерството на образованието и науката бе разискван стартът на образованието на приложни програмисти в границите на програмата " Обучение за ИТ кариера " от есента на 2017 година Силно бургаско наличие беляза срещата, като в полемиките интензивно се включиха общинският консултант Петко Георгиев, който е и ръководител на ИКТ Клъстер - Бургас, сътрудника му Стоян Николов от ИКТ Клъстер - Бургас, Коста Папазов от ПГЕЕ " К. Фотинов " и проф. Сотир Сотиров от Университет " Проф. доктор Асен Златаров ".
Представителите на Бургас разискаха и бъдещи начинания в поддръжка на образованието по осведомителни и информационни технологии със Светлин Наков, основател и подстрекател на Софтуерния университет. Според Петко Георгиев изборът на Бургас за един от петте обучителни центрове за приложни програмисти в България е извънреден триумф за работата на Община Бургас, ИКТ Клъстер - Бургас, както и на бизнеса и просветителните институции в града.
" Това е стъпка към превръщането на Бургас в едно от желаните места за ИКТ бизнес в страната ", добави Георгиев.
За програмата: Пет центъра в страната, основани към пет професионални гимназии в съдействие с вузове и ИТ бизнеса, ще образоват приложни програмисти в границите на програмата " Обучение за ИТ кариера ", за която до 2020 година са планувани 770 хиляди лева
Сумата, която ще се отпусне за образователната 2017/2018 година, е 270 хиляди лева Финансирането е от бюджета на МОН. Петте центъра са ситуирани в Правец, Русе, Пловдив, Бургас и София. Те ще основат цялостна организация за реализирането на програмата, ще провеждат и организират образованието на учениците от цялата страна и ще оферират присъствени и онлайн форми на образование по специалност прибавен програмист. Ще бъде основан и специфичен орган към МОН за наблюдаване на програмата, пред който районните ръководства на образованието ще показват годишни отчети за реализирания от тях мониторинг на осъществяването на програмата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР