На ръба на 4-процентовата бариера са “Има такъв народ”, а

...
На ръба на 4-процентовата бариера са “Има такъв народ”, а
Коментари Харесай

Брюкселска социология: ИТН на ръба в следващо НС, осем партии и пореден ялов парламент

На ръба на 4-процентовата преграда са “Има подобен народ”, а в Народното събрание би влезнала партията на Стефан Янев. Важно е обаче да се означи, че още от старта на плана “Български възход”, групировката не катери, а губи проценти. При основаването си партията на Стефан Янев потегля с резултат 7% и несъмнено място в последващо Народно заседание, само че единствено за месец губи цялостен % от доверието си и в случай че наклонността се резервира, може и да не прекрачи прага от 4%.

Разривът в обединението

Разривът в връзките сред партиите в ръководещото болшинство се оказва повратен миг за електоралните настройки у нас. След напускането на обединението, партията на Слави Трифонов “Има подобен народ” губи солидно доверие - съгласно данните на “Politico” партията е на ръба на нов парламент, в случай че изборите бяха през днешния ден. Сривът е от 2% и то в границите на месец. Точно противоположната наклонност обаче се следи при другите три партии от обърналата се каруца на Промяната. Надолу вървят още ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Промяната VS. модела “Борисов”

Оказва се обаче, че и при последващо Народно заседание опциите за сформиране на държавно управление биха били лимитирани. Политическата изолираност на ГЕРБ ще продължи, макар че съгласно резултатите Борисовата партия продължава да е “първа политическа сила”. Бившите ръководещи обаче да не бързат да се тупат в гърдите - резултатите им остават съвсем непроменени поради твърдия електорат, на който разчитат, било то поради корпоративен избор, било то поради платен избор, било то поради дадени обещания. Партията обаче не получава задоволително гласове, с цел да ръководи сама, а в идващ парламент няма да има друга групировка, с която да съумеят да си свидлив ръцете. Поне не и публично.

“Продължаваме промяната” връщат позициите си. Партията на Кирил Петков бе съществено разтърсена на фона на поредност от рецесии - инфлация, война, вътрешнополитически земетресения. Политическа партия се срина с 5% след изборите през ноември, само че сега гладко се възвръща на 21%, което към момента е по-малко от представянето им на изборите в края на предходната година.

Движенията в ляво

Българска социалистическа партия връща силите си. Левицата наподобява се възвръща от неприятното си показване на изборите през ноември и последователно връща равнищата на доверието си към тези преди година. При избори през днешния ден партията на Корнелия Нинова ще бъде трета, а не четвърта политическа мощ. Дали левицата краде от вота на русофилите, може да се спекулира. Забелязва се спад в доверието и към “Възраждане”, и към появилия се план на Стефан Янев “Български възход”. Не се изключва опцията русофилския избор да прелива назад в левицата.

Ще излезе ли от калъпа “градска десница” “Демократична България”?

“Демократична България” е партия, която разчита най-вече на млад електорат. Формацията се държи обичайно по отношение на електоралните настройки, само че към момента печели прекомерно малко доверие. Въпреки това обаче продължава да е един от евентуалните сътрудници в държавно управление, борещо се против статуквото и в случай че изборите бяха през днешния ден, Демократична България ще влезе в Народно събрание с 8% доверие.

Без особена смяна за Сараите

Особено придвижване в доверието по отношение на Движение за права и свободи няма. Това не е изключително огромна изненада, поради обстоятелството, че партията на Мустафа Карадайъ и почетния ръководител Ахмед Доган разчита най-вече на корав електорат, основан на етнически разлики. Формацията губи 1% от доверието си по отношение на гласовете от 14 ноември предходната година и в последващо Народно събрание ще завоюва 10%.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР