На провелата се извънредна сесия на 02.04.2021 г., ОбС-Тетевен даде

...
На провелата се извънредна сесия на 02.04.2021 г., ОбС-Тетевен даде
Коментари Харесай

Община Тетевен и АПИ подписват споразумение за ремонт на пътя към паметника на Георги Бенковски

На провелата се изключителна сесия на 02.04.2021 година, ОбС-Тетевен даде единодушие за съдействие сред Община Тетевен и Агенция „ Пътна инфраструктура “ за обект „ Ремонт на общински път LOV2112/ ІІІ - 358, Шипково – Тетевен / Рибарица – паметник  Георги Бенковски “, одобрявайки предлагането на кмета на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева.

Съобразявайки се със законовите разпореждания и благоприятни условия, с стимулирано писмо доктор Бояджиева е отправила към Агенция,,Пътна инфраструктура “ предложение за съдействие за обект „ Ремонт на общински път LOV2112/ ІІІ - 358, Шипково – Тетевен / Рибарица – паметник  Георги Бенковски “. Агенция „ Пътна инфраструктура “ е удостоверила желанието си за съдействие и в Община Тетевен е получен план на Споразумение за съдействие. Съгласно условията на закона,  Общински съвет следва да одобри решение за съдействие и утвърди плана на съглашение, в който са регламентирани задачите, формата, дейностите и периодите по осъществяване на обекта.

Извършването на ремонтните действия ще бъде за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “, като Община Тетевен поема ангажимент да оказва цялостно подпомагане на всеки стадий от реализирането на строително-монтажните действия.

С сключване на съглашението се цели посредством построяването на качествена и налична среда, включително техническа инфраструктура, да сътворяваме по-добри условия за резистентност на туристическия бизнес в общината, да бъде улеснен достъпа до един от най-значимите ни монументи на културата с национално значение „ Лобното място на Георги Бенковски “ и местообитанията в Национален парк „ Централен Балкан “, акцентира доктор Бояджиева по време на сесията.

По думите й по този начин ще бъдат основани условия за привличане на повече туристи в Тетевен и Рибарица. Ще се притегли още по-голям интерес към провежданите в м. „ Костина “ начинания от локален, районен, народен и интернационален темперамент и не на последно място - ще се усъвършенства сигурността на придвижване и ще се реализира по-ефективно разходване на финансов запас за следващо настоящо поддържане, добави още кметът.

Д-р Бояджиева означи и обстоятелството, че нещата се случват, когато има добра връзка и съдействие сред държавната и локалната власт, като изрече своите благодарности към зам.-министъра на районното развиване и благоустройството господин Николай Нанков и ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ господин Георги Терзийски за съдействието.

Пътят е единствен транспортен достъп до монумент на културата с национално значение „ Лобно място на Г. Бенковски и монумент на Георги Бенковски “, който е и едни от най-посещаваните туристически обекти в общината. В м. „ Костина “, в границите на културната, младежка, туристическа и спортна стратегии на Община Тетевен и кметство, с. Рибарица, годишно се организират разнообразни начинания от локален, общински, народен и интернационален темперамент.

Пътят е с дължина – 4,300 км., от които 1,300 км. в урбанизирана територия, 3,000 км. отвън урбанизирана и с широчина – 5 м. /средна/. Той обслужва директно 125 бр. парцели, от които 76 бр. застроени, ситуирани на първа линия и се явява транспортен достъп за вътрешно-квартални улици на втора и трета линия с над 500 парцела.

Разпоредбата на член 62 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) дава опция обекти на обществената инфраструктура, предопределени за просвета и/или спорт, отдих и туризъм, да бъдат поддържани посредством реализиране на съдействие сред избрана община и органи на изпълнителната власт за осъществяване на споделени услуги и/или действия като осъществяване на строителство и/или ръководство.

Съгласно ЗМСМА, член 59. „ Общините могат да си сътрудничат между тях, с органи на изпълнителната власт, с юридически или физически лица и да основават сдружения, посредством които да реализират цели от съвместен интерес и на които да разпореждат осъществяването на действия, произлизащи от техните пълномощия. Сътрудничество може да се реализира и сред разпоредители с бюджет по бюджета на една община “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР