На проведеното първо заседание на българо-македонската работна група за икономика,

...
На проведеното първо заседание на българо-македонската работна група за икономика,
Коментари Харесай

Механизъм срещу дискриминацията договори българо-македонската работна група по икономика

На извършеното първо съвещание на българо-македонската работна група за стопанска система, търговия и нововъведения беше контрактувано основаването на механизъм против дискриминирането на вложителите. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който оглави българската делегация, съобщи, че механизмът цели унищожаване на бариерите. Това оповестяват от ведомството.

„ Настояваме да няма спекулации. На най-високо икономическо равнище да се съобщи, в случай че някоя от страните има недоволства, че е дискриминирана. Това да бъде чуто, с цел да се реагира по допустимо най-бързия метод. Ако една българска компания желае да влага, а ѝ се бави разрешителното за градеж, това незабавно да бъде обявено и да стартира да се взема решение казусът. При най-малкото подозрение за дискриминация и неравнопоставено отнасяне от страна на централната власт, да се даде сигнал, който да бъде проследен на най-високо политическо равнище, което би било гаранция за бъдещата сполучлива работа “, акцентира министърът.
Министърът на финансите на районен съд Македония Фатмир Бесими добави от своя страна, че концепцията има за цел премахването на дискриминирането и подаване на сигнал, в случай че вложител има проблеми с бюрокрацията.

„ Практиката демонстрира, че не всичко в документите се извършва. Ако сходни вероятни проблеми се трансферират по-бързо на най-високо равнище, тогава реакцията за отстраняването им ще бъде по-бърза “, сподели Бесими.

Даниел Лорер акцентира, че дружно с македонския си сътрудник са единомислещи, че двете страни би трябвало да си оказват помощ за постигането на нужния стопански напредък. Лорер помоли за схващане и самообладание от страна на обществеността, наблягайки, че позицията на бизнесът е от извънредно значение.

„ Разбираме нетърпението, само че е значимо процесите да се движат дружно. Дайте ни още време да чуем и бизнеса, с цел да имат стратегиите оптимален резултат. Именно той най-добре знае какво е положението от двете страни на границата “, акцентира българският министър.

По време на срещата двете делегации са разискали съответни планове в региона на земеделието, стартъп промишлеността, финансовите принадлежности, европейските фондове, икономическото развиване и подобряването на стандарта на живот.

На среща на работната група със стопанските камари се чака да показват своите визии и оферти за развиването на бизнес съдействието сред България и районен съд Македония. " Целта е да се реализират действия, директно свързани с действителната икономическа интензивност на пазара ", добави македонският министър на финансите Фатмир Бесими.

Относно интереса на България да влага в железопътна инфраструктура Даниел Лорер отговори, че София към този момент е декларирала какъв брой са значими за нея самолетните, железопътните и шосейните връзки със Северна Македония и общото икономическо развиване. Бесими разяснява още, че съответните планове в региона на жп връзките и превоза ще бъдат разисквани от работната група по инфраструктурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР