На проведената в Брюксел среща между представители на българската индустрия

...
На проведената в Брюксел среща между представители на българската индустрия
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Решението за изграждане на Седми и Осми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще излезе на България много по-скъпо, отколкото реализирането на проекта „Белене"

На извършената в Брюксел среща сред представители на българската промишленост и енергетика и техни европейски сътрудници и представители на европейските регулатори са били обрисувани стратегическите преимущества на България - нуклеарна енергетика, основни първични материали и опцията за свързване на електропреносна мрежа в района. „ Ние имаме най-големия потенциал на мощности в района и това би трябвало да се употребява. Със сигурност се правят оценка доста високите стандарти на сигурност на нашия енергиен бранш и експертността във връзка с човешки капитал, който има в България. В момента в Европа има напредък на нуклеарната енергетика, планувани са извънредно доста планове, които занапред ще бъдат осъществени - над 20 реактора сега са в планови вид. Шест от тях са във Франция, само че другите са разпределени в доста европейски страни. И най-големият проблем ще се окаже дефицитът на кадрови капацитет ", съобщи евродепутатът Цветелина Пенкова.

Решението за създаване на Седми и Осми блок на АЕЦ „ Козлодуй " ще излезе на България доста по-скъпо, в сравнение с реализирането на плана „ Белене ", разяснява евродепутатът. „ Тепърва следва да се види какви ще са лицензионните периоди. В момента има лиценз единствено за един реактор на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ". Т.е. всичко това ще отнеме извънредно доста време, а ние рискуваме да се окажем в обстановка, в която подхващаме построяването на един по-скъп план, с по-дълги периоди и в някакъв миг ще се наложи България още веднъж да внася електрическа енергия. В последна сметка българските жители ще са тези, които най-после ще платят цената ", акцентира Пенкова.

България би трябвало да влезе в договаряния с страните, които имат условия за предпазване на отработено нуклеарно гориво, защото в контракта с „ Уестингхаус " няма такава уговорка, добави тя.

Цветелина Пенкова съобщи, че би трябвало да се построи обвързвана електропреносна мрежа в границите на Европейския съюз. „ Това също не е нова тематика, само че сега към този момент става наложителна нейната реализация. Когато приказваме за съгласуваност, приказваме за съгласуваност по оста север-юг. Сезонността е доста мощно обвързана, когато приказваме за ВЕИ бранша, и заради тази причина би трябвало да се откри метод, по който по опция да се употребяват географските дадености на другите страни в разнообразни диапазони на годината. Съхранението на електрическа енергия също е огромно предизвикателство. България също показа своя план в Европейския парламент във връзка с опциите за съгласуваност и по какъв начин ние може да сме центърът за района и за Европа, от който да стартира тази обвързвана електропреносна мрежа ", добави тя.

Либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори не е залегнала с съответни периоди в договорните задължения с Еврокомисията, акцентира Цветелина Пенкова. Затова Българска социалистическа партия внася предложение за отсрочване на либерализацията с една година. „ Това решение беше взето, когато се одобряваха доста отговорности от наша страна, свързани с тези Национални проекти за възобновяване и резистентност. Там е записано, че това би трябвало да се случи в даден миг, само че няма ясни периоди. Т.е. никой от Европа или от Брюксел няма да сложи българските консуматори под риск със период, който не би могъл да бъде изпълнен. Основната концепция на Брюксел е потребителите да бъдат предпазени ", изясни тя.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР