На професионалния си празник служителите в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/

...
На професионалния си празник служителите в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/
Коментари Харесай

Министерство на здравеопазването потвърди, че заплатите в РЗИ не са повишавани от 2011-а

На професионалния си празник чиновниците в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ в доста градове на страната излязоха на митинг. Недоволството на здравните инспектори е поради ниските хонорари, които не са променяни близо 10 години.

Въпреки решението на здравното министерство за нарастване на заплатите със приблизително 18 %, чиновниците в РЗИ - Добрич излязоха на своя кротичък митинг. Така те показаха недоволството си от неуважителното и недостойното, по техните думи, възнаграждение.

Председателят на синдикалната организация на чиновниците към здравната федерация при КТ " Подкрепа " Дияна Йорданова, сподели фишовете от месечни заплати на свои сътрудници, които са на равнище минимална работна заплата за страната или с десетина лв. повече, което опроверга изказванието на Министерството на здравеопазването, че в бранша сходно възнаграждение няма. Тя изрази и терзанието си по какъв начин тези 18 % ще бъдат разпределени и добави, че, когато парите се разпределят по разпоредбите на наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, тъкмо хората с най-ниски заплати, получават минимум нарастване. Наболял остава и казусът с всеобщото овакантяване на квалифицирани фрагменти и все по-голямата натовареност на останалите. В Добрич на терен работят 20 чиновници за цялата област, а обектите непрестанно се усилват.

Според протестиращите, множеството чиновници ще бъдат ощетени поради атестацията, въведена във ведомството и това ще повлияе отрицателно на нарастването на заплатите им. Директорът на РЗИ – Благоевград доктор Калоянов не отхвърли, че възнагражденията в бранша като цяло са ниски и това е сериозен проблем.

„ Специалисти лекари, фармацевти, химици, физици, дори сега има много хора в пенсионна възраст, лекари, които работят. Ако не работят те, би трябвало да закрием дирекциите и отделите “, сподели той.

Ако хората не са задоволени от нарастването на заплатите им, което ще стане ясно в края на месеца, митингите ще бъдат възобновени на 10 април, след Великден, пред Министерството на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването потвърдиха за „ Хоризонт “, че заплатите в РЗИ не са повишавани от 2011 година. Сегашният екип на здравния министър е първият, който с решение в бюджета за тази година подхваща стъпки за нарастване на заплащането. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР