На професионалния празник на лекарите ще ви срещнем с д-р

...
На професионалния празник на лекарите ще ви срещнем с д-р
Коментари Харесай

Офталмологът д-р Нора Великова спечели конкурса Млад учен за иновативна операция

На професионалния празник на лекарите ще ви срещнем с доктор Нора Великова. Тя е офталмолог в многопрофилна болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ". Печели състезанието „ Млад учен” на Българското глаукомно сдружение за новаторска за България миниинвазивна антиглаукомна интервенция. Методът може да се прави по едно и също време с интервенцията за катаракта.

От 4 години доктор Великова ползва миниинвазивната процедура. От началото на годината в Клиниката по очни заболявания в ИСУЛ са направени 10 такива щадящи интервенции.

" За разлика от класическата глаукомна хирургия, миниинвазивната разчита на стимулиране на естествената дренажна система на окото, до момента в който при класическата се вършат изкуствени пътища за оттичане на вътрочната течност и заради тази причина възобновяване на пациентите е доста по-бързо ", споделя доктор Великова.

Операцията влияе освен на вътреочното налягане, само че и на лечението, която ползват пациентите по-късно.

" Вътреочното налягане се движеше сред 26-35, потегли си с налягане 6 и единствено с едно флаконче капки, пък капеше четири типа капки преди този момент ", прецизира доктор Великова.

Миниинвазивна процедура, която ползват в ИСУЛ, е с доста висок % на успеваемост и по-нисък % на затруднения по отношение на общоприетите интервенции за глаукома.

" Това е една доста елегантна процедура, която може при пациенти с катаракта и глаукома да се комбинира с интервенцията за катаракта и да се направи 2 в 1 - да понижим вътреочното налягане и в забележителна степен да подобрим зрението на пациента, оперирайки катаракта ", сподели доцент Борислав Кючуков, д.м., шеф на клиника по очни заболявания в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

А най-голямото задоволство за офталмолозите - пациентите да си тръгнат излекувани, с цел да виждат красивото във всичко към нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР