На предстоящите избори на 2 април ще има ръст на

...
На предстоящите избори на 2 април ще има ръст на
Коментари Харесай

Константинов: Връща се интересът към изборите, с 300 000 повече ще гласуват

На идните избори на 2 април ще има растеж на изборната интензивност. Това предвижда пред Националната телевизия някогашният заместник-председател на ЦИК и някогашен началник на " Информационно обслужване " Михаил Константинов.

" Очаквам връщане на към 300 000 към урните , защото да не забравяме, че 3 пъти подред губихме по 600 000. Последната естествена изборна интензивност беше през април 2021 година, след което последваха три избора с по 600 000 по-малко. На предните избори гласоподаваха 2,6 милиона, в този момент чакам 2,9 милиона ", насочи погледа си в бъдещето той.

Освен това, продължи с прогнозите Константинов - най-малко половината от гласоподавателите ще упражнят вота си с хартиена бюлетина. И се аргументира - до изборите през април 2021 година, когато тук-там имаше алтернатива да се избира дали да се гласоподава с машина, или с хартия, едвам 27% от хората са предпочели новите технологии.
 Няма потребност от акция по какъв начин се гласоподава с машини, хората се научили
Няма потребност от акция по какъв начин се гласоподава с машини, хората се научили

ЦИК обезпокоена, че може и да няма видеонаблюдение на броенето

Експертът изрече запаси по отношение на решението на ЦИК комисиите да сумират в протокола

" ЦИК малко се престараха, компютрите на " Информационно обслужване " би трябвало да събират, а не комисиите. Комисиите не мога да събират, не би трябвало да ги караме да събират. Давам ви образец с комисия от София - на локалните избори 2015 година една комисия я върнаха повече от 40 пъти. 40 пъти! Стояха две денонощия хората и пишеха " помощ " по прозорците. Защо - тъй като не можеха да събират. "

Константинов бе песимистичен и по отношение на от секционните комисии, като уточни - машинно гласоподаване има едвам в няколко страни по света, а видеонаблюдение в нито една от тях. " Мога да ви изброя най-малко 10 метода, по които може да се издъни видеонаблюдението. (...) Виждате по какъв начин един човек ревизира бюлетина, а до него различен написа нещо в протокола - какво написа обаче, а в случай че написа нещо друго? Наблюдението е тотално ненужно, това са едни 6 милиона лв., по 1 лев от всеки български жител, взет от джоба. Политически цели не се реализират с механически средства. Нека нашите така наречен политици не си мислят, че с механически хватки могат да реализират своите политически цели . "
 Над 47 300 българи са подали заявки за гласоподаване от чужбина на 2 април
Над 47 300 българи са подали заявки за гласоподаване от чужбина на 2 април

От Турция заявките са над 28 хиляди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР