На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но

...
На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но
Коментари Харесай

Как един сериал предизвика скандал в Турция

На пръв взор филмът наподобява на сантиментална любовна история. Но в действителност е политически и породи огромен скандал. Властта счита, че той е засегнатост за исляма и нарушава моралните полезности на Турция. За какво става дума.

Сериалът, по отношение на който сега в Турция се спори яростно, се споделя " Kızıl Goncalar " или „ Алени пъпки “. Звучи като нещо сантиментално, отбелязва „ Зюддойче Цайтунг “, само че както показва изданието – същността на сериала е политическа: приказва се доста за това, което вълнува страната; за това каква би желала да бъде Турция – световна или все по-ислямска страна. Именно заради това против сериала в турския орган за надзор на медиите са постъпили рекорден брой тъжби – общо били 32 000, споделя представител на турската работа пред немската информационна организация ДПА.

В последна сметка контролният орган издаде двуседмична възбрана на телевизия Fox TV да излъчва сериала, защото „ нарушавал „ националните и морални полезности на обществото “, написа „ Зюддойче Цайтунг “. Освен това малкия екран би трябвало да заплати санкция, а мястото, на което се снима филмът, е блокирано. Австрийският „ Курир “ акцентира, че в последните години турското държавно управление е засилило натиска против малкия екран и радиото – изключително във връзка с продукциите, за които се твърди, че нарушават фамилните или обществени полезности. Проправителствените медии оповестиха, че сериалът е неприятелски по отношение на исляма.

Семейните и обществени полезности

Филмът съставлява притча, отдадена на връзките в турското общество. В центъра на повествованието е жена с името Мерием, която при започване на 2023 година отпътува със брачна половинка си и с щерка си от засегнатите от земетресението региони в Истанбул. Семейството принадлежи към ислямска фракция, която ги е приела. Всичко това е нереалност, само че припомня мощно за общността „ Исмаил Ага “, която е доближена на държавното управление на Ердоган. Тя попадна в центъра на медийното внимание, изяснява „ Зюддойче Цайтунг “, откакто позволи мъж да се ожени за шестгодишно момиче.

Изданието споделя сюжета и по-нататък: на другия полюс в сериала е всемирски психиатър – кемалист по убеждения, който лекува един от членовете на сектата. Т.е. един против различен се изправят двата полюса на турското общество. Става дума и за това по какъв начин членовете на сектата се отнасят към представителите на страната като да вземем за пример служителите на реда. Показани са фанатици, които поради околните си връзки с държавното управление се усещат над закона – и гнева на другите, на светските хора.

Именно всемирски насочените турци поддържат смелостта на телевизионния канал, който се употребява с все по-голям зрителски интерес: първата серия е била гледана от над четири милиона души, при втората, която към този момент е последна, аудиторията съвсем е надхвърлила седем милиона. За феновете сериалът е един тип вентил, от какъвто те имат потребност, изключително след преизбирането на Ердоган предходната година, написа „ Зюддойче Цайтунг “.

Не чак толкоз фиктивна история

Fox TV е една от дребното турски малките екрани, които към момента си разрешават известна отдалеченост по отношение на държавното управление, написа немската медия. В третата серия, която Fox TV има намерение да излъчи след насилствената пауза, става дума за това, че малолетната щерка на Мериам би трябвало да бъде омъжена. Оттам нататък не е изненадващо, че и общността „ Исмаил Ага “ наред с другите се нервира от сериала. Сектата упорства за възбрана. Тя към този момент не е наложена, само че може да се допусна, че битката ще продължи – благодарение на въздействието, с което сектата разполага в Анкара.

„ Зюддойче Цайтунг “ заключава, че оттук насетне историите на " Kızıl Goncalar " ще са две: едната ще е фиктивната на екрана, която отразява това, което се случва в реалност, а другата – действителните проблеми към самия сериал: по какъв начин се отнася страната към него – към фикцията, която напълно не е толкоз фиктивна. След наложената възбрана от контролния орган режисьорът написа в платформата Х, че работата продължава. Т.е. - и сериалът ще продължи, както и абсурдът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР