На практика днес в съда вещото лице призна, че така

...
На практика днес в съда вещото лице призна, че така
Коментари Харесай

Високите цени на билетите - двойна разумна печалба от джобовете на софиянци

" На процедура през днешния ден в съда вещото лице призна, че по този начин наречената " рационална облага " се начислява два пъти ". Както наподобява, тя се заплаща от жителите , а не се поема от дотациите, което е закононарушение. Това разяснява през кореспондент на Actualno.com юрист Милка Христова (бел. ред. - зам.-председател на парламентарната група на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет /СОС/) във връзка делото пред Административния съд, което се води от жалбите от жители против покачването на цената на билета за градския превоз в София с 60%
Делото беше отсрочено за 3 май за събиране на нови доказателства. По време на днешното съвещание част от желаните от жителите доклади не бяха предоставени, тъй като съгласно ответника т.е. Центъра за градска подвижност (ЦГМ) и СОС нямат отношение към процеса . Те обаче бяха изискани от съда и би трябвало да бъдат предоставени в 30-дневен период.
Това беше второто съвещание на Административният съд по делото против цената на билета в София. След като на предходното дело жителите завоюваха на първа инстанция , едвам месец преди съвещанието на Върховен съд, Столична община одобри нова разпоредба през април 2018 година Така делото бе обезсмислено и Върховен административен съд го приключи с претекстове, че то няма предмет на разглеждане.
На съвещанието от 22 февруари 2017 година, Административния съд в София анулира наредбата за повишаване на билетчето в София на 1,60 лева на съображение, че е незаконосъобразна . Делото беше формирано по тъжби на жители и сдружението „ Център за законодателни оценки и законодателни начинания “ против наредбата, призната от Столичния общински съвет.
За изчисляването на цената на билета се употребява се разходно-копулативният способ. Според Христова, това значи, че нашият публичен превоз не е стимулиран за дейно харчене на парите на софиянци. Харчейки повече - ще получи и повече пари от общинския бюджет.
" Ответник по делото е ЦГМ (Центърът за градска мобилност) и надлежно СОС, който като орган е приел тази разпоредба ", разкри тя.
СОС се представляваше от юрист Семра Якут, която е правист -консулт към Столична община.
Жалбоподателят Веселин Кирев от съдружие " Обществен релсов превоз " остана неудовлетворен от чуването на вещото лице пред съда.
" Вещото лице не отговори всъщност на едно от най-важните ни питания - дали наредбата дава отговор на европейския правилник . Ние считаме, че не дава отговор. В българската разпоредба са отделени разноските в една формула и приходите в друга. Няма пазарен механизъм , който е избран от Европейска комисия с правилник, по отношение на действителните доходи и разноски на предприятията и това, което общината компенсира от общинския бюджет ", сподели той.
Любен Хаджиев от Сдружение за свободен градски превоз пък е на мнение, че градският превоз може да бъде безвъзмезден за софиянци.
" Нашето мнение е, че дотациите са изцяло задоволителни за действието на градския превоз, а парите от спомагателното таксуване посредством абонаментни карти и билети са кражба . От 217 млн. лева, 130 млн. лева са от държавно-общинска дотация, а към 25 млн. лева са разноските по надзор на пасажерите в градския превоз. Останалите пари умерено могат да бъдат открити от една община с бюджет от милиард и половина лв.. Реално софиянци на година би трябвало да заплащат за градски превоз не повече от 30-40 лева ..
Адвокат Христова добави, че ЦГМ на процедура е ненужно звено и се явява самобитна " холдингова шапка ".
" По отношение на метода, по който се устоя публичния превоз в София - 83% от средствата се получават от държавния и общинския бюджет. В сметката би трябвало да се сложат и към 50 милиона, които ЦГМ събира от зоните за паркиране. Тогава се слага въпросът за какво е належащо цената на еднократното пътешестване да бъде и 1.60 лева . Тук би трябвало да сложим и въпроса за мястото и ролята на ЦГМ и парите, които се харчат за поддръжката на този орган, който се явява " холдингова шапка ", която събира приходите и ги разпределя по съответните оператори. Това звено е ненужно и единствено утежнява с спомагателни разноски градския превоз. Функциите му умерено могат да се извършват от съответната дирекция към Следствен отдел към окръжна прокуратура. Само през предходната година са събрани над 20 милиона от увеличената цена на билетите ", добави тя.
Припомняме, че цената на билета за еднократно пътешестване се увеличи с 60% и от 1 юни 2016 година софиянци заплащат 1,60 лева Тогава общинарите пресметнаха, че пътуването коствало 1,64 лева От Центъра за градска подвижност споделиха, че по този метод целят да подтикват пазаруването на карти и не покачиха тяхната цена. Тъй като се появиха подозрения, че с повишението на цената ще се усилят и гратисчиите, СОС подвигна и санкциите – от 20 на 40 лева
Очаквано скъпото билетче беше посрещнато с митинги от столичани , които си отпечатаха билетчета с лика на кмета на София Йорданка Фандъкова и ги нарекоха „ Фандъчки “. След повишението цената на абонамента за еднократно пътешестване стана ясно, че всеки трети софиянец употребява или ще стартира да употребява автомобила си, освен тъй като е по-бързо, само че и към този момент по-евтино и комфортно от градския превоз. Всеки пети пък признава, че в случай че може, пътува даром .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР