На прага сме на нов локдаун заради пандемията. Тази дума

...
На прага сме на нов локдаун заради пандемията. Тази дума
Коментари Харесай

Уникалните езера в България, които трябва да посетите

На прага сме на нов локдаун поради пандемията. Тази дума евентуално към този момент кара множеството хора да се изприщват. Хубавата вест е, че най-прекрасното развлечение и нашият най-скъп отдушник – природата, не могат да я затворят. 

Дали за в този момент или по нататък, ви даваме концепция да посетите прелестните езера на България. Те не са малко, тъй че избор имате. Една чудесна разходка със фамилията въпреки и за ден.

Леденото езеро в Рила

Разположено в дребен циркус на 350 метра североизточно от връх Мусала, то е най-високото езеро на Балканите – среща се на 2 709 метра надморска височина. Площта му е 18 декара, а дълбочината – 16.4 метра. То е първото от групата Мусаленски езера, които са общо седем.

Жабешкото езеро в Пирин

 Уникалните езера в България, които би трябвало да посетите

То е най-високото от групата Бъндеришки езера, среща се под южния скат на връх Малка Тодорка, на височина 2 322 м. Площта му е към 6 декара, а дълбочината – до 2 м. До него  може да стигне от хижа Вихрен за към 1 час, като се следва пътеката за хижа Демяница. От него се открива красива панорама към Муратов връх.

Смолянските езера 

 Уникалните езера в България, които би трябвало да посетите

Те са пръснати по цялата долината на река Черна, до град Смолян. В предишното езерата са били повече от 20, само че към сегашния миг са единствено 8. Езерата носят имена като Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Платеното, Милушевското, Османовия мочур, Силажа и Лагера. Местността, в която се намират езерата, е богата на поляни, като с това комбиниране на поляни и езера, тя се трансформира в неповторимо място за къмпинг.

Сребърна

Сребърна е сладководно езеро, което постоянно се заблатява. Разположено е край река Дунав, надълбоко е от 1 до 3 метра, а площта му е към 2,5 квадратни километра. Езерото и неговите покрайнини са оповестени за биосферен резерват през 1948 година. Намира се на основното миграционно трасе на прелетните птици сред Европа и Африка, наречено Via Pontica. 2/3 от площта на резервата са заети от тръстика, тук виреят 11 редки или застрашени растителни типа. Това е местообитанието на 41 типа бозайници, 11 типа влечуги, 10 типа земноводни, 24 типа риби и 221 типа птици.

 Уникалните езера в България, които би трябвало да посетите

Резерватът има музей с експозиция от препарирани жители, от него могат да се следят птиците, а посредством видеокамера, сложена в блатото, се следи гнезденето на пеликаните. Изградена е и екопътека с беседки за отмора и площадки за наблюдаване на птиците.

Урдините езера 

 Уникалните езера в България, които би трябвало да посетите

Те са езерна група в Рила планина. Разположени са в най-труднодостъпните елементи на Северозападна Рила, в западната част на Урдиния циркус. Част от тях имат имена — Сухото, Рибното, Ботаническото, Паницата. От Урдините езера изтича Урдина река, която е приток на Черни Искър. Езерата са със относително дребна повърхност – от 1 до 2,5 хектара. Зарибени са с дъгова и балканска пъстърва, което ги прави привлекателно място за бракониери. Риболовът е неразрешен.

Рабишкото езеро 

То е най-голямото по повърхност вътрешно езеро в България и седмо всред всички езера в страната. При разбъркването на земните пластове се оформя местна долина, дъното на която след това се запълва със доста количество вода – това е извънредно рядко срещана естествена особеност. Езерото е безотточно. Езерото предлага идеални условия за сърф и плуване. Привлекателни обекти: за лов – водни птици, за лов на риба – шаран, толстолоб, бял амур, щука, сом.

Езерото Загорка

 Уникалните езера в България, които би трябвало да посетите

То се намира в парк Бедечка, в Стара Загора. По генезис то е изкуствено езеро, построено в интервала 1952-1962 година То е дом на доста диви патици и водолюбиви птици. Зарибява се годишно. Има състезателен лов на риба, лодки, водни колелета, корабомоделизъм, триатлон и други До езерото се намира древен чинар на 670 годни.

Езерото Клептуза

То е най-големият карстов извор в България и се намира в края на град Велинград. Едната част от водата на извора се употребява за водоснабдяване на града. Другата част цялостни красивото езеро, което е едно от най-предпочитаните места за отдих и отмора в курортния СПА град. В езерото се отглеждат патици, има опция за каране на водно колело, а на брега са ситуирани няколко ресторанта.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР