На прага сме на есента и дните ще стават все

...
На прага сме на есента и дните ще стават все
Коментари Харесай

Получаваме ли Витамин D от слънцето, когато сме на закрито

На прага сме на есента и дните ще стават все по-къси и по-студени, а времето, което прекарваме на открито - все по-кратко. И точно през тези месеци най-често се следи недостиг на витамин D, прочут още като слънчевия витамин.

За да си набавим нужната дневна доза от него, значима за здравето на костите, имунната система и организма като цяло, се нуждаем от 20 минути на открито, даже слънцето да не грее. И евентуално сме се питали дали не може да реализираме същия резултат, в случай че стоим на бюрото до прозореца да вземем за пример. За страдание - не.

Енергията на слънцето трансформира химикал в кожата ни във витамин D3, който отива в черния дроб и по-късно в бъбреците, където се трансформира в активен витамин D. Този развой се задейства от UVB радиацията на слънчевите лъчи. А преграда за нея е и най-обикновеното стъкло.

Така се оказва, че през прозореца не получаваме мечтаните изгоди от слънчевите лъчи, само че пък вредите от тях остават на разположение.

Тъй като стъклото стопира UVB лъчите, в тялото ни не стартира производството на витамин D, както би се случило при къса разходка на открито. Междувременно обаче ÙVA лъчите минават през стъклото и повреждат кожата ни, причинявайки фотостареене и създавайки предпоставки за развиване на рак на кожата. Затова е добре да нанасяме слънцезащитен артикул за лице всеки ден от годината и без значение какъв брой време прекарваме на открито, поучава TheHealthy.

А в случай че нямаме опцията да прекарваме задоволително време на открито, с цел да подтикваме синтеза на витамин D в тялото си, е доста значимо да го одобряваме или под формата на добавка, или да си го набираме посредством храната. Той се съдържа в най-големи количества в мазните риби, яйцата, месото и млякото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР