На прага на новата учебна година френският Федерален съюз на

...
На прага на новата учебна година френският Федерален съюз на
Коментари Харесай

Франция: Не купувайте химикалки на децата си!

На прага на новата образователна година френският Федерален съюз на потребителите Ю Еф Се " Къ шоазир " (UFC-Que Choisir) приканва родителите да не купуват писалки на децата си, защото съдържат " коктейл от нездравословни съставки ".

Асоциацията е анализирала шест категории образователни принадлежности, присъстващи в несесерите на децата: писалки, изтриваеми гел ролери, патрончета с мастило за химикалки, маркери, флумастри и цветни моливи. Младите консуматори постоянно цапат пръстите си с мастило и имат податливост да дъвчат моливите и химикалките си, а това ги излага на заплаха от вдишване на нездравословни вещества, предизвикващи кожни алергии, рак или нарушавания на ендокринната система, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проверката е открила, че съвсем половината от оценените принадлежности съдържат евентуално рискови субстанции. Рискът е взет насериозно от Националната организация за санитарна сигурност (Anses) при започване на лятото въз основа на предходни проучвания на потребителския съюз, оповестява Агенция Франс Прес. Експертите от организацията са стигнали до извода, че липсва нужното законодателство както на френско, по този начин и на европейско ниво. Затова ведомството предлага регламентите за учебните принадлежности да се приведат в сходство с доста по-рестриктивните наредби за детските играчки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР