На прага на назначаването на служебно правителство, кандидатите за министър-председател

...
На прага на назначаването на служебно правителство, кандидатите за министър-председател
Коментари Харесай

На прага на нов служебен кабинет, премиерите намаляха с двама

На прага на назначението на служебно държавно управление, претендентите за министър-председател понижиха с двама. От през днешния ден заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е с прекъснати пълномощия, а омбудсманът Диана Ковачева, както Клуб Z писа, бе определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, като би трябвало да встъпи в новата си служба на 17 април.

Така още преди старта на процедурата по последните промени в Конституцията, тя към този момент е сложена пред тестване. 

Според измененията за длъжностен министър-председател той се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. "

В случая става дума за 10 души.

Тази заран обаче при започване на съвещанието на Народното събрание, ръководителят Росен Желязков разгласи (като констатация), че пълномощията на заместник-омбудсмана са прекъснати. Маркова е подала оставка. 

Тя бе персоналният избор на Диана Ковачева при гласуването за заместител през 2020 година Юристката - юрист, е и някогашен началник на Националното бюро за правна помощ и на процедура бе единствената необвързана партийно фигура всред листата с 10-те, към този момент осем.

Като се има поради и заминаването на омбудсмана за Страсбург, в този момент Народното събрание би трябвало да избере нови двама публични бранители. Дори и Ковачева да бъде посочена за длъжностен министър председател (което е малко евентуално президентът да направи), то тя няма обвързване да се отзове, тъй като измененията в Конституцията не уредиха въпроса с отводите.

Още по време на полемиките около измененията в главния закон конституционалисти попитаха, по какъв начин да вземем за пример юристът зам.-омбудсман, или финансистите в Българска народна банка ще редят кабинет. Депутатите не се вслушаха и небрежно, за един уикенд, одобриха в комисия текстовете, които след това пришпориха и в пленарна зала.

Така в този момент, в случай че се стигне до длъжностен кабинет, което наподобява като съвсем несъмнено, президентът ще би трябвало да избере всред осем лица, пет от които, свързани кариерно с ГЕРБ, две свързвани с Движение за права и свободи и едно - с " Продължаваме промяната ".

Председател на Народно събрание в този момент е Росен Желязков от ГЕРБ. Управител на Българска народна банка - определеният за нов мандат претендент на ГЕРБ - Димитър Радев. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на Движение за права и свободи - някогашен народен представител от Движението и министър на финансите в кабинета " Орешарски " ), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, някогашен народен представител от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 година в мандата на последния кабинет " Борисов " ). 

Председател на Сметната палата е Димитър Главчев - някогашен народен представител и ръководител на Народно събрание от ГЕРБ. За замяна на заместниците на (не)коалицията по този начин и не ѝ стигна времето. Така останаха Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни изявления и политически изказвания с ДПС) и Тошко Тодоров  (кадър на ГЕРБ) - и двамата избирани през 2015 година (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и така наречен патриоти).
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР