На повече от 40 държави подкрепиха система за оценка на

...
На повече от 40 държави подкрепиха система за оценка на
Коментари Харесай

Над 40 страни подкрепиха регистър на щетите, причинени от Русия в Украйна

На повече от 40 страни поддържаха система за оценка на вредите, нанесени от Русия по време на войната в Украйна, с вярата Москва да бъде принудена да компенсира жертвите и да помогне за възобновяване, откакто спорът завърши, съобщи " Асошиейтед прес ". България и още две страни са изразили желание да се причислят, оказва се от известие от срещата.

Руската инвазия в Украйна беше основна тематика по време на полемиките в исландската столица Рейкявик, където делегации на страните членки на Съвета на Европа разискаха по какъв начин водещата правозащитна организация на континента би могла да поддържа Киев.

Франция, Германия и Англия са измежду страните, които поддържаха най-съществения резултат от срещата: нова работа за основаване на указател на вредите, допускащ жертвите на войната да посочат вредите, които са понесли.

" Днешното решение за основаване на този указател без подозрение е историческо. След това би трябвало да подготвим нужната правна рамка за конфискация на съветски активи и да създадем компенсационен фонд ", сподели украинският министър председател Денис Шмигал.

Германският канцлер Олаф Шолц назова регистъра " забележителен принос към интернационалните старания Русия да бъде подведена под отговорност за следствията от бруталните ѝ дейности ".
Десет страни от 46-членния интернационален орган към момента не са се заели публично с новата организация, която ще бъде основана в Хага. Европейски Съюз се е включил, а още три страни (България, Швейцария и Андора) възнамеряват да вземат участие, само че се нуждаят от време, с цел да съгласуват това с вътрешното си законодателство. Съединени американски щати, Япония и Канада също са се включили. Те вземат участие в Съвета на Европа като страни наблюдаващи. Шолц посочи, че детайлностите за това по какъв начин Русия ще заплати за вредите на Украйна остават да бъдат решени. " Регистърът на вредите е указател - това е огромна крачка напред, само че единствено толкоз - той не взема решение въпроса по какъв начин ще бъдат изплатени вредите. "

Помолен да оцени възможностите замразените съветски активи да бъдат употребявани за погашение на обезщетения, Шолц изрази песимизъм. Той сподели, че " няма доста разновидности за деяние, които да са използвани и съвместими с настоящото законодателство ".

Данните са " предопределени да съставляват първия съставен елемент на предстоящ интернационален механизъм за обезщетение ", съгласно документ на Съвета на Европа. Текущите разноски ще бъдат финансирани от подписалите.

Такъв указател може да се употребява за разпределение на репарации от оферти арбитражен съд за гонене на закононарушението експанзия, друга идея, подкрепена от Съвета на Европа. В обръщението си към срещата на върха във вторник украинският президент Володимир Зеленски повтори желанието на страната си за подобен съд.

" Няма да има благонадежден мир без правдивост ", сподели той, говорейки на откриващата сесия посредством видео връзка.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич сподели, че организацията има намерение да поддържа интернационалните старания за основаване на правосъден орган, който да преследва закононарушението експанзия - дословният акт на навлизане в друга страна.
Международният углавен съд издаде заповед за и на още един чиновник поради военни закононарушения, обвинявайки го в персонална отговорност за отвличанията на деца от Украйна. Но съдът не може да преследва експанзията.
В известие от Съвета на Европа се прецизира, че регистърът се основава за първичен интервал от три години и ще служи като запис на доказателства и информация за искове за вреди, загуби или пострадвания, породени от съветската експанзия против Украйна. Той проправя пътя към предстоящ интернационален изчерпателен механизъм за компенсиране на жертвите на съветската експанзия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР