На последното си заседания Комитетът за лекарства в хуманната медицина

...
На последното си заседания Комитетът за лекарства в хуманната медицина
Коментари Харесай

Комбинирана терапия с моноклонални антитела за меланом одобри ЕMA

На последното си съвещания Комитетът за медикаменти в хуманната медицина CHMP на Европейската организация по медикаментите EMA утвърди нов лекарствен артикул – Opdualag, с комбинирано наличие на две моноклонални ентитела за лекуване на меланом, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Opdualag (релатлимаб/ниволумаб) се ползва при възрастни, които имат метастазиращ или неподлежащ на хирургично лекуване меланом, прецизират оттова. Според специалистите комбинацията от две моноклонални антитела с друг механизъм на деяние способства за по-добрия резултат от лечението.

Лекарството се предлага като 240 mg/80 mg концентрат за инфузионен разтвор. Активните субстанции на Opdualag са ниволумаб и релатлимаб - две моноклонални антитела (ATC код: L01XY03). Ниволумаб е инхибитор на програмираната смърт-1 (анти-PD-1), а релатлимаб е инхибитор на лимфоцит активиращ ген-3 (анти-LAG-3).

Комбинираното им приложение покачва активирането на Т-клетките и секрецията на цитокини, като по този метод с цел да инхибира туморния напредък и да подкрепя регресията на тумора.

Комитетът предложи издаване на условно позволение за приложимост на Tecvayli (теклистамаб) за лекуване на възрастни с рецидивирал и рефрактерен мултиплен миелом, които са получили най-малко три предишни лечения с неудовлетворителен резултат.

Разработването на Tecvayli е подкрепено посредством схемата на EMA за предпочитани медикаменти (PRIME), която обезпечава ранна и засилена научна и регулаторна поддръжка за лекарства, които имат необикновен капацитет за справяне с неудовлетворените медицински потребности на пациентите.

CHMP е прегледал заявката за позволение за приложимост по интензивен график, с цел да разреши по-бърз достъп на пациентите до това лекарство.

Одобрението на регулатора е получил и един прилаган от години в онкологичната процедура артикул, само че под нова форма. Celdoxome pegylated liposomal (доксорубицин хидрохлорид) е пегилирана липозомна формула на доксорубицин, която ще се ползва за лекуване на метастатичен рак на гърдата, напреднал рак на яйчниците, напредващ мултиплен миелом и сарком на Капоши при пациенти с ХИВ/СПИН.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР