На площадката на АЕЦ „Аккую“ се проведе церемония за началото

...
На площадката на АЕЦ „Аккую“ се проведе церемония за началото
Коментари Харесай

Ердоган и Путин дадоха старт на строителството на трети енергоблок на АЕЦ „Аккую“

На площадката на АЕЦ „ Аккую “ се организира гала за началото на строителството на трети енергоблок на първата АЕЦ в Турция. В нея посредством видеоконферентна връзка участваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. На мястото на събитието участваха министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез, както и генералните шефове на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов и на компанията „ Аккую Нуклеар “ Анастасия Зотеева.

С церемонията бе даден старт на изливането на „ първия бетон “ в основата на третия енергоблок на централата. „ Само три години след началото на построяването на АЕЦ „ Аккую “, към този момент започваме огромно строителство по трети енергоблок. Изпълнението на плана върви с невиждани темпове. Изразявам откровената си признателност към държавното управление на Турция и към локалните управляващи за цялостната им поддръжка за плана. Само дружно, с присъединяване на управлението на страната, фирмите от турската промишленост и с поддръжката на обществото, ще можем бързо и дейно да построим атомната електроцентрала, която ще се трансформира в една от основите на енергийната сигурност на републиката “, съобщи Алексей Лихачов.

Според министър Фатих Дьонмез построяването и стартирането в употреба на централата ще обезпечи 10% от електроенергийните потребности на Турция. „ Тя има и доста значим принос за опазването на нашата околна среда - АЕЦ са източник на чиста и непрекъсната електрическа енергия. Проектът е и мотор за развиването на индустрията, стопанската система, заетостта и доста свързани индустрии”, съобщи той. Лицензът за създаване на трети енергоблок на АЕЦ „ Аккую “ бе публикуван от Турската организация за нуклеарно контролиране (NDK) на 13 ноември 2020 година

Бетонирането на фундаментната плоча е предшествано от комплекс от подготвителни действия - монтаж на съоръжение за намаление на равнището на водата, изкопни действия, създаване на бетонна възглавница и хидроизолация, армировка на фундамента и монтаж на вградени елементи. Процесът на бетониране се следи от експертите от Лабораторията на бетонния цех, представители на „ Аккую Нуклеар” и основния реализатор на строителството - взаимното дружество ТИТАН 2 IC İÇTAŞ İNŞAAT, както и от чиновници на самостоятелната организация за строителен надзор - френската инженерингова компания Assystem EOS.

Понастоящем се правят по едно и също време строителни и монтажни работи на площадките и на четирите енергоблока на АЕЦ „ Аккую “. Бетонирането на фундаментната плоча на първи енергоблок бе приключено през март 2019 година Към днешна дата в постройката на реактора е инсталирано устройство за локализиране на стопилката, сухата отбрана на реактора, не престават дейностите по бетониране на стените на вътрешните структури. Сред основните събития, планувани за първи енергоблок, са дейностите по монтажа на корпуса на реактора. Бетонирането на фундаментната плоча на втори енергоблок стартира на 8 април 2020 година и завърши при започване на юни 2020 година Пакетът от документи за приемане на лиценз за създаване на четвърти енергоблок на АЕЦ „ Аккую “ бе импортиран в Турската организация за нуклеарно контролиране на 12 май 2020 година и сега се преглежда от регулаторния орган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР